Tinnitus

Tinnitus: wat zijn de oorzaken en hoe kun je de oorsuizen verminderen?

Tinnitus, of in de volksmond oorsuizen, wordt in de meeste gevallen rechtstreeks in verband gebracht met een langdurige blootstelling aan lawaai of geluid. Maar ondertussen is uitgewezen dat ook andere levensstijlfactoren een rol spelen bij de ontwikkeling ervan. 

Leestijd: 2 minuten

Als je tinnitus hebt, hoor je geluiden in je hoofd die alleen door jezelf waargenomen worden. Diezelfde geluiden kunnen verschillende vormen aannemen, waaronder ruisen, fluiten, rinkelen, brommen, hoge of lage tonen, luid en stil. Het is één van de meest voorkomende gehoorklachten en komt bij ongeveer 10 tot 15 procent van de volwassenen voor. Tinnitus ontwikkelt zich in de eerste plaats door de blootstelling aan lawaai. Toch zijn er nog andere factoren die aan de basis kunnen liggen. 

Stress is een boosdoener

Wanneer je omgevingsgeluiden minder goed kan horen, is het belangrijk om de oorzaak ervan te achterhalen. Ook al is dat soms héél moeilijk. Er zijn ondertussen honderden risicofactoren die zo’n aanhoudend geluid in de hand kunnen werken. Stress kan bijvoorbeeld een aanleiding geven tot tinnitus. Hoe dat kan? Stress veroorzaakt overdruk in het binnenoor waardoor langdurig beschadiging kan ontstaan. Hoe harder je strest, hoe meer druk het binnenoor ontvangt en dus is er sprake van een ergere vorm van tinnitus. 

Let op met medicatie

Tinnitus is ook een mogelijke bijwerking van een groot aantal medicijnen. Best kijk je even op de bijsluiter van de medicatie. Staat er vermeld dat het tinnitus kan aanrichten? Zoek dan naar een mogelijk alternatief. Natuurlijk is dat niet in alle gevallen mogelijk. De grootste kans op tinnitus bestaat bij eythromycine (antibiotica), tricyclische antidepressiva, aminoglycosiden (antibiotica per infuus), lisdiuretica (furosemide), chemotherapie, antimalariamedicatie en pijnstillers. Deze geneesmiddelen hebben een specifieke werking die het gehoor kunnen beschadigen. Een interessant advies bij medicatiegebruik is om te kiezen voor een kleine dosering en een korte gebruiksduur. 

Kies je voeding bewust uit

Je zou er niet aan denken dat tinnitus kan ontstaan door een ‘fout’ voedingspatroon. Maar er is nog meer waardoor je zal schrikken. Voeding werkt als een directe versterker van geluid in de hersenen. Gevolg? Een zacht geluid kan plots erg luid klinken. De inname van zout en suiker versterken het vreselijke geluid in de oren. 

Drink alcohol met mate

Bij de consumptie van alcohol verhoog je je bloeddruk, hierdoor kunnen oorsuizingen ontstaan. Er zijn verschillende situaties waarin tinnitus een grotere kans heeft om zich te ontwikkelen. In heel wat gevallen wordt alcohol geconsumeerd in een omgeving waar veel lawaai is. Dit is de klassieker: geluid veroorzaakt tinnitus. Maar alcoholconsumptie kan ook leiden tot de aantasting van het immuunsysteem. Je wordt nadien verkouden of je krijgt griep, wat vaak gepaard gaat met tekenen van oorsuizen. 

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2022