supplementen niet combineren

Welke supplementen mag je eigenlijk niet combineren?

Extra supplementen om gezond en sterk te blijven kan een goed idee zijn. Maar met zoveel verschillende soorten op de markt, loop je de kans dat je bepaalde supplementen samen inneemt die je eigenlijk beter niet kan mixen. Een overzicht.

Leestijd: 2 minuten

1. Magnesium en calcium combineren

Hoewel magnesium en calcium beide cruciaal zijn voor je lichaam, is het belangrijk om te weten dat je deze supplementen niet mag combineren. Beide zijn nodig voor de overdracht van elektrische impulsen tussen zenuw- en spiercellen en zorgen voor het evenwicht tussen de hoeveelheid vocht in en buiten de lichaamscellen. Maar let op dat je ze niet op hetzelfde moment inneemt, want dan zal het calciumsupplement tegenwerken en ervoor zorgen dat het magnesiumsupplement niet goed wordt opgenomen. Je kan wel bijvoorbeeld ’s morgens starten met calcium en ’s avonds een supplement met magnesium innemen.

2. IJzer en groene thee combineren

Groene thee kennen we natuurlijk van het drankje, maar er kan een extract uit getrokken worden, wat een supplement overhoudt. En dat kan geweldige werkingen hebben als antioxidant en om ontstekingen te remmen. Groene thee is immers een van de oudste dranken ter wereld, met een geschiedenis die al zo’n 5000 jaar teruggaat. IJzer zal vooral bloedarmoede en ijzertekort tegengaan. Maar wanneer je de twee samen inneemt, kan dat ervoor zorgen dat je lichaam minder goed het ijzer kan opnemen. Om het negatieve effect te beperken, kun je ook deze supplementen beter op andere momenten van de dag innemen.

3. Vitamine C en koper combineren

Deze kan als een verrassing komen, want in het verleden hebben we vaak gehoord om deze supplementen juist met elkaar te combineren om een zuur maag-darm milieu te creëren, waarvan wordt aangenomen dat het helpt ijzer beter te laten opnemen. Maar volgens een recente studie kan het zijn dat als je vitamine C in grote hoeveelheden inneemt (meer dan 1500 milligram), het ervoor zorgen dat je minder koper opneemt. Dat geldt vooral bij mensen wiens opname van koper laag is.

4. Calcium en ijzer combineren

Uit een onderzoek in dezelfde lijn is gebleken dat je ‘t best ook geen calciumsupplement met een ijzersupplement inneemt. Hetzelfde geldt voor het mengen van een maagzuurremmer met ijzer, trouwens. Calciumsupplementen kunnen de ijzerabsorptie verminderen en mogen niet tegelijk met ijzersupplementen worden ingenomen. Het is het beste om de doses van deze producten te spreiden door calcium 12 uur na ijzer in te nemen – waarbij je ijzer trouwens het best om de dag inneemt op een lege maag.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023