wijzer worden

De kunst van het wijzer worden op elke leeftijd in 4 stappen

Iedereen wil oud worden, maar sommigen willen het niet zijn. Toch geldt vaak: hoe ouder, hoe wijzer. En hoe wijzer, hoe minder alleen je je voelt volgens een nieuw onderzoek.

Leestijd: 2 minuten

Wat is wijsheid?

Volgens de studie van de Universiteit van Californië maakt het opdoen van wijsheid je minder eenzaam. Maar wat is wijsheid? Volgens de onderzoekers omvat de term meerdere eigenschappen: emotionele regulering, zelfreflectie, besluitvaardigheid bij onzekerheid, acceptatie, sociaal advies en medeleven. Het laatste onderdeel, medeleven, is de eigenschap die we kunnen sturen en ons wijzer maakt – en dus minder eenzaam. En zo vergroot je dat:

1. Kies nieuwsgierigheid boven oordelen

Als we nieuwsgierig zijn in plaats van te oordelen, stelt het ons in staat om te leren, te verbinden en sneller tot een oplossing te komen. Met een oordelende mentaliteit trek je sneller conclusies, ervan uitgaande dat je alles weet. Ondertussen laat een nieuwsgierige mindset je toe om dingen te onderzoeken. Voorbeeld: je kunt sceptisch zijn over een plan. Wanneer je direct oordeelt dat het niet gaat werken, kaats je het af. Maar stel je je nieuwsgierig op, sta je open om naar het plan te luisteren, erover te leren en erover te reflecteren.

2. Mediteer in een ‘veilige ruimte’

Onze spiegelneuronen zijn verantwoordelijk voor empathie, het vermogen om andermans gevoelens en ervaringen te begrijpen. Deze cellen werken het beste als je je veilig voelt. Een manier om hiervoor te zorgen, is door een veilige ruimtemeditatie te doen. Je gaat rustig zitten en visualiseert ergens waar je je volledig op je gemak zou voelen. Op een berg onder een boom, op een verlaten strand, misschien wel in je eigen slaapkamer. Wat hoor, proef en ruik je?

3. Schrijf elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent

En houd het simpel. De eerste drie dingen die in je opkomen waar je dankbaar voor bent, lijst je op en zal je vervolgens helpen te zien en te waarderen wat je hebt tegenover wat je niet hebt.

4. Zoek een manier om anderen te helpen

Onderzoek toont aan dat prosociaal gedrag je een ‘helper’s high‘ geeft. Je helpt jezelf, terwijl je anderen helpt. Door anderen te helpen ben je in contact met mensen en misschien kom je wel tot inzichten bij de ander die toepasbaar zijn op jou. Maar ook worden bij jouzelf de gelukshormonen endorfine en oxytocine aangemaakt. Win-win-situatie dus.

Bronnen:
Tandfonline
Sciencedirect

Beeld:
Shutterstock


© Fiftyandme 2024