lever menopauze

Waarom ook de lever cruciaal is voor hormonale balans in de menopauze

Amandine De Paepe, voedingsdeskundige en oprichter van Insentials, wijst het grote publiek en de artsen op het belang van een goede leverpreventie want dit multifunctioneel orgaan speelt een indirecte, maar vitale rol in de hormonale balans.

Leestijd: 3 minuten

De Gentse Amandine De Paepe heeft een passie voor voeding. Over een periode van negen jaar verzamelde ze heelwat universitaire diploma’s over dit onderwerp (biomedische wetenschappen, diëtetiek en voeding – met een Europese Master in Nederland). Voordat ze van haar twee dochters kon bevallen, kreeg ze zes miskramen. Toen ze zich realiseerde dat haar probleem niet puur hormonaal was, maar te maken had met een instabiele bloedsuikerspiegel en vitaminebalans – waar niemand haar ook maar iets had over verteld – richtte ze haar eigen bedrijf in voedingssupplementen op: Insentials. Haar boek ‘Er ligt meer op je LEVER dan je denkt’ – een Vlaamse bestseller en sinds kort ook te koop in een Franstalige versie – bevat tal van voedings- en lifestyleadviezen om de preventieve zorg te vergroten voor dit multifunctionele orgaan.

De lever regelt inderdaad de energie- en vitaminebalans van ons lichaam, filtert schadelijke stoffen uit het bloed en speelt een belangrijke rol bij de hormoonregulatie en de weerstand. Vaak kijkt de curatieve geneeskunde alleen naar cirrose, maar veel vrouwen lijden zonder het te weten aan een niet-alcoholische leververvetting die hun dagelijks welzijn hypothekeert: gebrek aan energie, moeite met afvallen, trek in suiker, ’s nachts wakker worden, hormonale disbalans, (pre)menopauze met ernstige symptomen, huidonzuiverheden, haaruitval, hersenmist… Het goede nieuws? Dit is volledig omkeerbaar! Het boek bevat heel wat nuttige tips om fit ouder te worden.

Als je ouder bent dan 50, in de menopauze of perimenopauze, moet je dan extra aandacht besteden aan je lever?

Amandine De Paepe: ‘Absoluut. Er zijn veel veranderingen in deze periode, zoals de herverdeling van vetcellen van de heupen naar de buik. Maar hoe meer vet rond de buik, hoe groter het risico op het vervetten van je organen. Het gevolg van een leververvetting is een enorme vertraging van de stofwisseling. Dus je hebt gebrek aan energie, je komt aan, je voelt je slecht in je vel, je slaapt slecht en je mentale prestaties zijn slechter. De lever is het eerste orgaan dat resistent wordt tegen insuline, het dominante hormoon in het lichaam voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel, wat betekent dat het lichaam suiker minder efficiënt gebruikt. Iemand wiens bloedsuikerspiegel te vaak schommelt, moet voortdurend eten en voelt zich chronisch moe.’

Wordt de lever zwaarder belast tijdens de (peri)menopauze?

‘Insuline is een krachtig, vitaal hormoon. Mensen met diabetes type 1 kunnen niet zonder. Oestrogenen en progesteron zijn geen vitale hormonen. In de menopauze maken de eierenstokken ze niet meer aan. Tegenwoordig heeft de curatieve geneeskunde de neiging om de dingen orgaan voor orgaan te bekijken, vertrekkend bij de symptomen. In de menopauze richten we ons natuurlijk op de oestrogenen en progesteron, maar we vergeten vaak de insuline- en cortisolspiegels te controleren. Terwijl dit net belangrijk is, want als deze hormonen dominant zijn, zal de menopauze veel gecompliceerder zijn. Als eerste insulineresistente orgaan speelt de lever een indirecte rol tijdens de menopauze.’

Wat zijn de eerste stappen om beter voor je lever te zorgen?

‘Wat mij betreft is het belangrijkste om 50% groenten te eten. Dat vraagt weinig inspanning en toch wordt het niet altijd gedaan. Bedenk eerst welke groenten je ’s avonds gaat eten en combineer ze met vis, gevogelte of vlees. Koolhydraten moet je echt eten als je energie nodig hebt. Als je na het eten niet gaat sporten, zijn ze nutteloos. We raden aan om ze voor 16 uur te eten.’

We associëren leveraandoeningen vaak met overmatig alcoholgebruik, maar de lever lijdt bijvoorbeeld ook onder het gebruik van medicatie en door de vervuilende stoffen die we opnemen.

‘Inderdaad. Ook stress kan de insulineresistentie van de lever beïnvloeden. Net als alle voedingsmiddelen die niet rauw, maar bewerkt zijn. Zo eet je bijvoorbeeld beter fruit in zijn geheel en niet verwerkt tot een sapje of een smoothie. Wat die laatste betreft, kun je beter de voorkeur geven aan groenten.’

‘Er ligt meer op je LEVER dan je denkt’, door Amandine De Paepe (Borgerhoff & Lamberigts), 207 p., € 24,99.

Dit artikel, en zoveel meer, ontdek je in de lente-editie van Fifty & Me Magazine, dat nu in de winkel ligt. Haal ‘m nu of abonneer.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024