Houd uw troeteldier IN TOPCONDITIE

Leestijd: 5 minuten

ELKE KAT EN HOND HEEFT ZIJN KARAKTERISTIEKEN QUA RAS, AFMETINGEN, VACHT EN LICHAAMSBOUW. EEN CORRECTE TRIMBEURT MET RESPECT VOOR DE TEXTUUR VAN DE HAREN EN DE KARAKTERISTIEKEN VAN HET RAS VERGT DAN OOK DE NODIGE KENNIS EN MAATWERK. EEN POEDEL, WAARVAN DE VACHT CONSTANT GROEIT, LAAT ZICH NIET OP DEZELFDE MANIER KORTWIEKEN ALS EEN TECKEL MET STIJF HAAR OF EEN BULDOG MET EEN GLADDE VACHT.

Door Patricia Massange

Na een grooming ziet onze hond of kat er stralend uit. Hij oogt heel netjes en ruikt lekker. Maar esthetiek is niet het enige aspect van grooming, wel integendeel. De belangrijkste reden is dat het groomen van de hond of kat – en dat vanop jonge leeftijd – heel goed is voor hun gezondheid en welzijn.

Borstelen

life-magazine-brossage

Of het haar nu lang is, gekruld of zijdezacht: borstelen is van essentieel belang voor het onderhoud van de vacht en met het oog op sanitaire preventie.

  • Borstelen rekent af met afgestorven haren alsook met knopen, waardoor de vacht meer lucht krijgt en zijn aangename geur behoudt. Er kan zich onder de knopen inderdaad eczema vormen, want door de regen en het water blijft het haar vochtig op de huid. Het is dus belangrijk om de knopen los te maken.
  • Dankzij een aandachtige borstelbeurt worden dermatologische en andere verdikkingen sneller opgemerkt alsook de aanwezigheid van luizen/teken.
  • Regelmatig borstelen stimuleert ook de bloedsomloop en de haargroei en vermindert het ontijdig uitvallen van het haar.

Het bad

Vult het borstelen aan en haalt nog meer afgestorven haren weg. Baden reinigt en laat de vacht meer glanzen. U moet er wel op letten dat u uw troeteldier niet te vaak in bad stopt en dat u altijd een shampoo gebruikt die is aangepast aan zijn type vacht.

Groomen en trimmen

life-magazine

In de meeste gevallen dient men bij het scheren de karakteristieken van het ras te respecteren. Bij sommige honden zoals het schoothondje, de lhasa apso, de poedel, de yorkshire en zelfs de Vlaamse bouvier, is trimmen simpelweg een must, want zij verliezen hun haren niet. Wat willen zeggen dat die altijd blijven groeien (+/- 1 cm/maand). Als Tischa niet geregeld bij de groomer langsgaat (elke 2 tot 3 maanden) komen er knopen en wordt het onderhoud van zijn vacht een ingewikkelde onderneming (met het risico dat alles er af moet).

Andere honden, zoals de cocker, de westie en de teckel, verliezen hun haren, maar moeten ook geregeld getoiletteerd worden al naargelang hun ras (trimmen, effileren, scheren…). Voor honden zoals de golden retriever, de border collie, de Duitse of Australische herder, worden 2 tot 3 groomings per jaar aangeraden, maar zonder verplichting. Honden met een gladde vacht, zoals de brak en de boxer, dienen niet noodzakelijk getoiletteerd, maar een grooming vermindert de haaruitval tijdens de rui (lente/herfst).

Over het algemeen is het knippen van ietwat lange haren heel goed voor het welzijn van uw troeteldier:

  • Het knippen van de haren tussen de voetkussentjes is van kapitaal belang, want te lange haren of knopen kunnen zeer oncomfortabel zijn voor uw hond en hem hinderen bij het stappen.
  • Ook het knippen van de haren tussen de ogen kan belangrijk zijn. Het gebrek aan een goed zicht kan het gedrag van uw honden beïnvloeden en hem angstig maken of integendeel agressief indien hij zich bedreigd voelt.
  • Het bijwerken van de intieme delen is ook belangrijk vanuit hygiënisch oogpunt.

Propere oortjes

Het onderhoud dient geregeld te gebeuren (1 tot 2 keer/week). Bovendien helpt een visueel onderzoek van de oren om eventuele parasieten en/of infecties te detecteren. Voor sommige rassen stimuleert het epileren van de haartjes in het oor het gehoorvermogen. Verstoppingen kunnen leiden tot oorontstekingen.

Propere oogjes

life-magazine-oreille

De ogen van uw huisdier zijn kwetsbaar, gevoelig en staan de hele dag bloot aan droge lucht, stof, vuil en haar. Er stapelen zich in en rond de ogen onzuiverheden op, wat kan leiden tot ooginfecties of zelfs tot ernstige letsels. Het is dus aangeraden om de ogen 1 tot 2 keer per week te reinigen. Gebruik hiervoor een aangepast product.

Knippen van nagels/klauwen

Het gebruik van de nagels verschilt ontzettend van de ene hond tot de andere en hangt samen met zijn gewoonten en zijn gewicht. Als de nagels te kort zijn, kan dit ervoor zorgen dat het dier minder actief is dan je zou verwachten. In extreme gevallen kunnen nagels ingroeien (tot in de voetkussentjes) en het dier verwonden. Idem dito voor de wolfsklauw. In principe heeft de hond 4 nagels per poot, maar er zijn ook honden met een 5e teentje aan de binnenkant van de voorpoten en soms ook aan de achterpoten. Let op: de nagels van een hond alsook de hondsklauw bestaan uit hoorn en er loopt een bloedvat doorheen. Knip dus niet te kort en laat dit bij voorkeur uitvoeren door een professional (trimmer of dierenarts).

life-magazine-ongle

Het is normaal dat uw kat geregeld zijn klauwen gebruikt. Geef hem dus iets om aan te krabben (zoals een krabpaal).

  • Indien uw kat uw appartement niet verlaat, kunt u zijn nagels rustig laten inkorten zodat ze niet meer zo scherp zijn.
  • Indien u met vakantie gaat en u moet uw kat ergens onderbrengen (opvang of pension), knip dan de nagels niet in de maand die voorafgaat aan uw vertrek.
  • Indien uw kat daarentegen buiten kan – hetzij op een gesloten koertje, hetzij in een meer open tuin – dan heeft hij zijn nagels nodig. Het is een van de weinige verdedigingswapens van uw kat en de enige manier voor hem om te klimmen en bij gevaar weg te vluchten.

Tandenpoetsen

life-magazine-dent

Voorkomt de vorming van tandplak en slechte geurtjes. Een slechte tandhygiëne kan leiden tot mondinfecties en tot het loskomen van tanden. Vergeet dus niet om bij de dierenarts binnen te lopen om tandplak te laten verwijderen. U kunt hier in het begin een spel van maken: begin met het aanraken van de muil, de lippen, het tandvlees, de tanden van een pup of kattenjong (zonder deze vervolgens ook te poetsen, vooral niet wanneer het dier nog zijn melktanden heeft). U kunt de tanden/tandvlees ook inwrijven met een verbandgaas of een wattenstokje dat in een tonijnblikje wordt gedoopt, of tandpasta aanbrengen op het speeltje van de hond of kat om hem te lokken en hem te laten wennen aan de smaak van het product. En als uw hond er van houdt, geef hem dan gewoon een wortel: dat is goed voor zijn tanden en door het kauwen haalt hij ook de tandplak weg.



© Fiftyandme 2024