hond

10 tips om uw hond te wapenen tegen de winter

De winter is in het land en dat betekent niet alleen vallende bladeren, maar ook dalende temperaturen. Ook honden voelen de koude, al zijn sommige rassen daar gevoeliger voor dan andere.

Leestijd: 4 minuten

Het is dus belangrijk om voorbereidende maatregelen te treffen. Wij bundelen de nuttige tips in 10 vragen/antwoorden, zodat uw hond zich… kiplekker zal voelen in de winter.

  1. Vrezen honden de koude zoals wij ? 

Bij de mens ligt de lichaamstemperatuur rond de 37° C. Bij de hond is dat veeleer tussen 38,5 en 39° C. Over het algemeen verdraagt de hond de koude beter dan de mens, maar desondanks blijft het belangrijk om in te spelen op zijn specifieke behoeften. Kleine rassen, alsook honden met een gladde vacht en een fijne lichaamsbouw vrezen de kou meer dan andere.

Dat is ook zo voor puppies en oudere honden. Zij hebben minder weerstand dan jonge volwassen honden omdat hun immuunsysteem zwakker is. Dit betekent daarom niet dat sterke honden met een dikke vacht automatisch uitkijken naar extreme temperaturen.

  1. Kan mijn hond in de winter ziek worden als gevold van de koude ? 

De koude kan de gezondheid van de hond verzwakken. Dat kan leiden tot ademhalingsproblemen met bacteriële of virale oorzaken. Deze doen denken aan een verkoudheid. Ziekten zoals kennelhoest zijn niet eigen aan de winter. Artrose daarentegen kan geaccentueerd worden door de koude.

De hond kan ook ziek worden als hij te veel sneeuw inslikt, want dat kan leiden tot spijsverteringsproblemen en zware gastritis. Let ook op met de antivries die nog vaak in tuinzwembaden wordt gebruikt. Dat is zeer giftig voor de hond. Als uw hond hiervan drinkt, dient u meteen uw dierenarts te contacteren, want er dient binnen de paar uur opgetreden om het leven van uw huisdier te redden.

Ten slotte zijn bepaalde lichaamsdelen erg gevoelig voor grote koude en kunnen bevriezen. Zij verkleuren of worden grijs en hard. Bij extreme koude kan dit gebeuren bij de oren, de staart en de voetkussentjes.

  1. Ik heb griep : kan mijn hond die ook krijgen ? 

Verkoudheden, griep noch gastro-enteritis kunnen van de mens op de hond worden overgedragen. Er bestaan weliswaar enkele parasieten en bacteriën waarbij dat wel mogelijk is, maar die zijn zeldzaam. Idem voor virussen. Er zijn meer ziekten die van de hond naar de mens worden overgedragen.

  1. Kan mijn hond rillen van de koude ? 

De hond is niet ongevoelig voor de koude en kan dus net als de mens gaan rillen wanneer zijn lichaamstemperatuur daalt.

  1. Moeten we doorgaan met trimmen ? 

De vacht van de hond zorgt ervoor dat hij het warm heeft tijdens de winter. Het is dus af te raden om hem tijdens deze periode van het jaar te trimmen. U kunt hem altijd meenemen naar het salon, maar kies dan voor een minimaal onderhoud dat aansluit bij het seizoen.

Verminder ook het aantal baden, zodat uw hond meer talg gaat uitscheiden: een vettige stof die zijn huid tegen de koude beschermt. Als u hem toch moet wassen, gebruik dan een droogshampoo.


© Fiftyandme 2022