Fonds of trackers ?

Leestijd: 6 minuten

RISICO EN RENDEMENT

Toen u de zin las met ‘mensen die zoals u en ik in Chinese, Indische of Koreaanse aandelen willen beleggen’, luidde uw eerste reactie wellicht: ‘Niks voor mij!’ Nou: dat zou best een grote vergissing kunnen zijn. Indien u een evenwichtige portefeuille samenstelt, kan het risico dat u associeert met Chinese aandelen – niet noodzakelijk terecht – gecompenseerd worden door het risico dat u niet associeert met Staatsobligaties – ook dat niet noodzakelijk terecht. Daar ligt de sleutel van het rendement: om een belegging te laten renderen, moet u altijd een klein risico nemen. Daar kunt u niet onderuit. Een beredeneerd risico, dat zeker, maar toch: een risico. U durft niet? Plaats uw geld dan op een spaarrekening of koop er een kasbon mee. U neemt geen enkel risico, maar nogmaals: u ‘ontspaart’. Aan u de beslissing.

Uw dienaar behoort tot degenen die zweren bij het gezonde verstand. We mogen dus veronderstellen dat u aanvaardt om enig risico te nemen opdat uw investering u een extraatje oplevert: rendement. Hoeveel? Ook hier is alles een kwestie van maat: hoeveel risico wenst u te lopen? Om het algemeen te houden: op de Beurs loopt u de meeste risico’s. Vorig jaar is de bekendste beursindex van de Beurs van New York, de Dow Jones, met 20% gestegen. Dat is veel en degenen die op dat racepaard hebben gewed, hebben alle redenen om tevreden te zijn. Wie zijn heil zocht in obligaties in euro verdiende vrijwel niets. Dit is natuurlijk enkel theorie – de purist zal dit niet graag lezen – maar wie op beide paarden gegokt heeft, verdiende 10% en verminderde zijn risico met de helft. En 10% is nog altijd een schitterend resultaat.

Dit alles om u te zeggen dat ‘diversificatie’ de sleutel van het succes is voor wie het aandurft om te beleggen. Ik beleg in risicorijke producten die veel kunnen opbrengen – bijvoorbeeld op de Beurs van New York – maar uit veiligheidsoverwegingen beleg ik ook in meer risicoarme producten die minder opbrengen – bijvoorbeeld obligaties in euro. Tot daar de structuur. Hoe u dit in de realiteit doet? Met beleggingsfondsen.

TRACKER: VARIANT OP HET BELEGGINGSFONDS

De tracker is zo’n beetje de Lucky Luke van de financiële wereld. Ik zeg ‘een beetje’, omdat hij niet sneller vuurt dan zijn schaduw, maar wel even snel. De bedoeling van een tracker is om de prestaties van een beursindex, bijvoorbeeld de Dow Jones, proberen na te bootsen of te volgen. Terwijl een beleggingsfonds een korf met aandelen, obligaties of een mix van beide is, bestaat de tracker uitsluitend uit de activa die een beursindex samenstellen. Zo bestaat de tracker Lyxor BEL 20 uit de 20 aandelen die samen de belangrijkste index van de Belgische Beurs vormen: de BEL 20. Het is de bedoeling om de evolutie van deze index te reproduceren. Als een schaduw. Het voordeel? Men kan gemakkelijk vergelijken en het beheer is merkelijk goedkoper. Meer weten? Surf dan naar www.wikifin.be en tik bovenaan rechts ‘tracker’ in de zoekmachine. 


© Fiftyandme 2024