In balans door minder te werken

Leestijd: 5 minuten

Steeds meer mensen zijn de combinatie van een voltijdse job op het werk én thuis beu en kiezen ervoor om minder te gaan werken. Maar hoe vermijd je dat je ontsnappingspoging uitdraait op een blokkage? Psychologies sprak met gelukkig deeltijds werkenden over het vermijden van de valkuilen.

Tekst Tina De Gendt – Foto Diego Franssens

Vandaag werkt meer dan de helft van de vrouwelijke werknemers in België deeltijds (bij de mannen is dat een tiende). Maar nog vele duizenden meer dromen ervan. Verschillende enquêtes wijzen uit dat 70 tot 80 % van de werkende vrouwen een parttime job ambieert. Vooral voor drukbezette moeders lijkt ‘minder werken’ een gedroomde oplossing, maar in de praktijk draait het vaak anders uit. Volgens het blad Vacature komen steeds meer mensen terug op hun beslissing om deeltijds te werken.

life-magazine

Hoe zorg je ervoor dat een deeltijds contract inderdaad een oplossing biedt en geen bijkomende problemen oplevert? Vijf valkuilen om rekening mee te houden voor wie deeltijds wil gaan werken of het al doet.

Je gaat minder werken maar…

1. Je werkt niet minder

Vooral voor vrouwen die vier vijfde gaan werken is dat al te vaak de realiteit: ze worden minder betaald maar presteren nog hetzelfde. ‘Takenpakketten worden nu eenmaal niet herschreven voor vier vijfde werknemers’, krijg je te horen. Maar als jij het niet doet, hoe moet het dan met ‘de rest’ van het werk? Een extra personeelslid aannemen voor een vijfde van je takenpakket is voor veel ondernemingen onhaalbaar, dus wordt het werk in de meeste bedrijven gewoon doorgeschoven naar de collega’s. Die zitten vaak genoeg tot over hun oren in het werk, waardoor het werk blijft liggen. De gevolgen van de beslissing belanden daardoor gewoon terug op het bureau van degene die minder wilde gaan werken. Heel wat deeltijds werkenden presteren daardoor veel overuren of werken vaak van thuis. ‘Het enige voordeel van mijn vier vijfde contract is dat ik niet meer met mijn kinderen naar de supermarkt moet op zaterdag’, zegt Leen. ‘Voor de rest heb ik alleen nadelen: ik verdien minder, mijn collega’s klagen, ik werk ’s avonds en de was stapelt even hard op als tevoren.’

Oplossing
Bespreek op voorhand met je leidinggevende welke taken je niet meer zal kunnen uitvoeren. Wees realistisch en baseer je op je werkelijke uurrooster. Denk samen met je chef na over een oplossing voor het werk dat je niet meer zal doen. Zo vermijd je dat het op termijn gewoon terug bij jou terechtkomt.


© Fiftyandme 2024