soloreizen

Zo ga je met een gerust hart soloreizen na je 50e

Wil je er even tussenuit en de wereld ontdekken? Maar vind je geen reisgenoot en is het gedacht aan alleen reizen wat beangstigend? Lees hier dan enkele praktische tips die je kunnen helpen meer vertrouwen te winnen en met een helder hoofd te vertrekken op je soloreis.

Leestijd: 2 minuten

Soloreizen

Met de zomervakantie voor de deur worden de vakantieplannen stilaan afgerond. Maar wat doe je als niemand mee kan of wil? Er is één oplossing voor avonturiers van alle leeftijden: soloreizen. Een trend die zeker niet enkel voor de minderheid is weggelegd, zoals blijkt uit de resultaten van een studie van het Britse bedrijf Hitwise: “55% van de zoekopdrachten naar soloreizen wordt gedaan door vrouwen“.

Alleen reizen, ieder zijn eigen drijfveer

Elke globetrotter heeft zijn eigen motivatie: de behoefte aan vrijheid, aan zelfontplooiing, aan de kans om andere mensen te ontmoeten… Catherine, 52 jaar oud, vertelt over haar behoefte aan een pauze in haar leven als gevolg van een pijnlijke persoonlijke gebeurtenis: “Op dit punt in mijn leven verlang ik naar vrijheid en ontkoppeling. Om alleen te zijn en even weg te zijn van alles, om mijn leven opnieuw op te bouwen en een adempauze te nemen. Maar ook om te genieten van deze nieuwe onafhankelijkheid. Met mijn ex-partner moest ik genoegen nemen met zijn gebrek aan interesse in verre reizen. Goed geïnformeerd besloot ik dus op reis te gaan naar Zuid-Amerika, een levenslange droom van mij. Een reis die eindelijk mijn verlangen zou vervullen om me een vrije vrouw te voelen. Angst? Nee, maar vooral veel nieuwsgierigheid naar het onbekende.”

4 praktische tips voor een geslaagde soloreis

  • Raadpleeg voor je vertrek de website diplomatie.belgium.be om de risico’s van het land dat je bezoekt te vermijden. Meld ook je aanwezigheid bij aankomst bij de dichtstbijzijnde ambassade.
  • Zelfs aan de andere kant van de wereld, stel je best regelmatig je dierbaren gerust en hou je ze af en toe op de hoogte.
  • Plan zeker je eerste dag en nacht, zo vermijd je een cultuurshock in een onbekend land. Om dezelfde reden kun je ook best overdag aankomen.
  • Scan en verstuur officiële documenten zoals paspoorten en andere reisdocumenten naar je eigen inbox. Een echte lifesaver in geval van diefstal of verlies.

Wat zijn de veelgemaakte fouten?

We maken soms bepaalde fouten tijdens het soloreizen in het buitenland zijn. Zoals de instinctieve fout om iedereen te wantrouwen en voortdurend in de verdediging te schieten. Voor een eerste soloreis is het misschien geruststellender om landen te kiezen die bekend staan om hun kwaliteit van onthaal in plaats van naar landen te gaan die de reputatie hebben minder veilig te zijn. Zo kan je meer zelfzeker naar risicovollere landen in de toekomst. Er zijn een aantal ranglijsten om je te helpen van start te gaan zonder al te veel risico’s te moeten nemen. Zoals die van de app ‘Bounce’, die Ierland, Oostenrijk en Noorwegen opgeeft als de drie veiligste landen voor alleenstaande vrouwen. Van de Aziatische landen, die zeer populair zijn bij solo travelers, staan Japan, Thailand en Maleisië bovenaan de lijst. Als je daar bent, is de grootste fout om hardnekkig vast te houden aan je westerse levensstijl zonder je aan te passen aan je omgeving. Het heeft ook geen zin je te mengen in heftige politieke discussies, want dit kan je in sommige niet-democratische landen in gevaar brengen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024