hoe help je depressie

Hoe help je een persoon die worstelt met depressie?

Depressie treft dagelijks 280 miljoen mensen over de hele wereld, en soms raakt het ons persoonlijk wanneer een dierbare  met depressie worstelt. Gelukkig is het mogelijk om hen te steunen met kleine, alledaagse gebaren.

Leestijd: 2 minuten

Depressie is een maatschappelijk probleem met een gevarieerd profiel. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie komt depressie vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Toch kan iedereen in zekere mate hulp bieden aan een depressieve dierbare door een paar dingen te doen.

Wat zijn de tekenen van depressie?

Sommige mensen zien de problemen van hun dierbaren over het hoofd omdat ze te druk zijn. Anderen ontkennen soms zelfs hun eigen mentale toestand. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lijdt 5,7% van de mensen boven de 60 jaar aan depressie. Toch zijn er verschillende tekenen die erop wijzen dat iemand worstelt met depressie. Een depressieve persoon geniet nergens meer van en verliest het verlangen om dingen te doen die hen vroeger gelukkig maakte. Ze kampen met negatieve gedachten en zelfs zelfmoordwensen. Daarnaast worden ze prikkelbaar en krijgen plotse huilbuien zonder enige reden. Ze hebben moeite met slapen en verliezen volledig hun eetlust. Ze raken sociaal compleet geïsoleerd.

Hoe ondersteun je een depressief familielid?

Ten eerste is het belangrijk om een depressieve persoon eraan te herinneren dat ze er niet alleen voor staan. Er staat altijd iemand klaar om te luisteren en te helpen in geval van nood. Ten tweede moet de patiënt actief betrokken worden bij de beslissing om hulp te zoeken, om hen bewust te maken van de noodzaak om actie te ondernemen.

Neem de gevoelens van somberheid serieus en probeer de ander niet op te vrolijken. Het kan zijn dat de persoon zich dan niet goed begrepen voelt. Dat geldt ook voor wanneer je doet alsof de  somberheid niet ernstig is. Zeg niet: “Het valt allemaal wel mee.” of: “Maar het leven is toch zo mooi?”. Als je niet weet wat te zeggen, dan mag je dat ook best uitspreken. Als je maar wel laat merken dat je er voor diegene bent.

Wat kun je beter vermijden?

Het helpen van een depressief familielid is niet zonder risico. “De persoon die hulp krijgt, kan een gevoel van verstikking ervaren en een laag zelfvertrouwen ontwikkelen. Daarom is het beter om te helpen met kleine gebaren in plaats van grote veranderingen die meer kwaad dan goed kunnen doen”, benadrukt Claudia Noiret. Mogelijke fouten hebben niet alleen een invloed op het depressieve familielid, maar ook de verzorger kan zich fysiek en mentaal uitgeput voelen. “Ten slotte is het van vitaal belang om te onthouden dat je je eigen leven moet leiden en dat je voor je gezin met zorgen”, besluit Claudia Noiret.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024