dingen ongelukkig

Kleine dingen die je (onbewust) ongelukkig kunnen maken

Je hebt alles wat je hartje begeert, en toch voel je je niet gelukkig. Wanhopig zoeken we dat geluk dan in verre oorden, hippe restaurants, mooie meubels, je job of veel vrienden. Maar die zoektocht naar geluk kan juist een averechts effect opleveren. Simpelweg stoppen met deze tien dingen kan je ook al een heel eind op weg helpen.

Leestijd: 2 minuten

1. Tijd doorbrengen met mensen waar je eigenlijk niet mee wil zijn. Ben je schuldig aan het altijd maar pleasen van anderen? Dan kun je daar beter mee stoppen. Je ontneemt geluk van jezelf en verspilt tijd aan mensen die het niet verdienen.

2. Op afgunst letten. Maar focus je ook weer niet te hard op het achterhalen van mensen met verkeerde bedoelingen. Je spant jezelf in en misschien misgunt diegene je helemaal niks, maar heb je alleen dat gevoel. Zonde dus. Je voelt het vanzelf aan en laat het daarna rustig gaan.

3. Je maakt je druk over wat anderen van je denken. Als je je te druk maakt over wat anderen van je denken, vergeet je je druk te maken over wat je zelf denkt. En een goed zelfbeeld is de basis van het geluk.

4. Veel tijd besteden aan doemscrollen. Al dat gestaar naar een gsm-beeldscherm zorgt volgens onderzoek van de Universiteit van San Diego voor eenzaamheidsgevoelens. Daar komt nog bij dat de mistroostige breaking berichten je niet bepaald beter doen laten voelen. Krijg dus de controle terug over je smartphone.

5. Te veel spullen kopen. Kopen is soms leuker dan het bezitten van het product. Vooral na een online aankoop zorgt de tijdspanne van het wachten en uitpakken van een pakje voor het langdurig vrijkomen van dopamine. Maar waneer het eenmaal gedaan is, is dat weer stabiel. Sterker nog: je kunt schuldgevoelens krijgen door het uitgeven van geld. En dan hunker je opnieuw naar een aankoop, waardoor hetzelfde riedeltje begint.

6. Te veel spullen hebben. Nog zo’n een: na een tijd gaat dat gevoel van blijdschap weg. De eeuwige verzameling wordt een ophoping, en voordat je het weet verdwaal je in al die spullen die je eigenlijk niet (meer) wil. Ruim dus op en bewaar alleen de dingen die je echt nodig hebt.

7. Niet goed voor jezelf zorgen. Als jouw lichaam gelukkig is, zal je dat vanbinnen ook zijn. Het is nooit te laat om te sporten en op je voeding te letten.

8. Veel naar de toekomst kijken. Als je altijd maar denkt aan wat hierná komt, geniet je veel minder van alles wat je op dit moment doet. Zonde! Kijk niet alleen naar het uiteindelijke doel, maar ook aan je reis ernaartoe.

9. Teveel naar de verwachtingen en normen van anderen leven. Conventies maken je ongelukkig. Leef je eigen leven, niet een vermeend ideaalbeeld van een ander.

10. Onzekerheid toelaten. Achteraf zal je je eigen angsten en onzekerheden vaak prima kunnen relativeren, maar probeer dat liever direct te doen. Nog voordat ze hun remmende uitwerking op je uitoefenen.

Maar vooral: probeer niet tevéél. Het leven is een aaneenschakeling van verrassingen en gek genoeg hebben veel mensen de idee dat ze controle hebben over het leven. Geef je over aan de willekeur van het leven en geniet van de kleine dingen. Hoe cliché het ook klinkt.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bronnen:
Gatsby, American Journal of Psychiatry, Public Health Nutrition journal

Beeld:
Shutterstock