opruimen

Opruimen is een kunst! Voor eens en altijd een ordelijk huis

Leestijd: 3 minuten

Na de vakantie moeten heel wat spulletjes opnieuw een plekje vinden. Hoe begin je eraan, hoe pak je het aan en waarom bergen we bepaalde dingen eigenlijk op? Ziehier enkele duurzame oplossingen voor een rommelvrij huis.

Nu we barsten van de energie na een idyllische en rustgevende vakantie voelen we ons klaar voor de grootste uitdagingen en daar is een stevige opbergbeurt er een van. Wij beginnen er aan met veel wilskracht en met een duidelijke visie op de plekken die we willen opfrissen. Met dien verstande dat de dingen er vaak anders gaan uitzien eens we goed en wel begonnen zijn… De opdracht blijkt vaak groter dan verwacht en nodigt al snel uit om het initiatief op de lange baan te schuiven. Tenzij men er een bijbel bijhaalt van een van de hogepriesteressen van deze subtiele kunst en daar zeer gemotiveerd mee omgaan, zoals Marie Kondo. Deze Japanse met de aanstekelijke glimlach heeft van opruimen haar passie gemaakt. Zij gebruikt een methode die zij omschrijft als ‘eenvoudig, pertinent en efficiënt, zodat je nooit meer moeten zoeken’. Want, zo stelt ze: ‘een huis op orde heeft ook een positieve invloed op alle andere aspecten van het leven.’

Basisprincipe

De eerste stap is sorteren, zodat je een beter (in)zicht krijgt op wat je wil houden of weggooien (verkoper of schenken). In haar boek ‘Opgeruimd’ nodigt deze opruimgoeroe ons uit om de kunst van het essentiële te beoefenen uitgaande van één basisvoorwaarde: enkel bijhouden waar je echt van houdt. Een ander goed idee is om de dingen te rangschikken per categorie – geschenken, kleding, souvenirs, geneesmiddelen – zodat je een beter overzicht krijgt op de stapels en een slimme selectie kan doorvoeren.

Verder geeft ze de raad om het probleem in één keer aan te pakken want ‘dan is het resultaat beter, wat een goede invloed heeft op het dagelijkse denkwerk en de levensgewoonten. En dit in je eentje te doen. Maar in sommige gevallen, zoals bijvoorbeeld de inrichting van een werkplek in de woning, een start met een nieuwe partner of de overstap naar het pensioen kan het nuttig zijn om zich te laten assisteren door een home organizer. Dat zijn mensen die van orde scheppen hun beroep hebben gemaakt. Bovendien hebben zij ook heel wat tips en gepersonaliseerde oplossingen die helpen om op een ingenieuze en creatieve manier meer levensruimte te creëren.’

Concreet 

capture-decran-2016-09-23-a-12-12-09Alles op zijn plaats en een plekje voor ieder ding. Het is vaak omdat we een gebrek hebben aan aangepaste opbergruimtes dat dingen zich op goed geluk opstapelen. Een goed idee zijn kasten op onverwachte plekken, zoals bijvoorbeeld onder een trap of een dakhelling, of die soms een hele ruimte kunnen innemen, zoals de dressings.

Zij zijn hyper praktisch dankzij hun gerichte indeling en bieden een efficiënt antwoord op elke wanorde. Er moet voor elk geval nagedacht over de probleemschepping en daar een vlot en voor de hand liggend antwoord voor te bedenken, want anders zal die oplossing uiteindelijk ongebruikt blijven. Verder ligt het voor de hand dat men deze ruimte niet gaat benutten om opnieuw te beginnen stapelen en men dus nadenkt over zijn aankopen.

Waarom?

Eerst en vooral om zichzelf niet meer druk te maken en eindeloos veel tijd te verliezen bij het zoeken naar dat ene belangrijke document, die favoriete zonnebril of het geleende boek dat dient ingeleverd. Wie georganiseerd is, vindt snel wat hij zoekt en wint dus tijd, waardoor meer tijd vrijkomt om te doen wat men graag doet en de levenskwaliteit te verbeteren. Maar ook – vooral zelfs! – om (bijna) nooit meer te moeten herbeginnen.

Eggo: www.eggo.be
Home organizer: www.homeorganizer.be

 


© Fiftyandme 2022