Hoe ga je om met een nare collega?

Het werkleven kan soms verre van ideaal zijn door de druk van stress en prestaties. Soms is er ook een collega die je op de zenuwen speelt, je uitdaagt om te vertrekken of je plaats inneemt. Wij vijftigers, voor wie het moeilijk kan zijn van baan te veranderen, worden vaak met een nare collega geconfronteerd. Hoe kunnen we een oplossing vinden? Hoe kan je handelen zonder je carrière op het spel te zetten?

Leestijd: 2 minuten

Dag na dag, kom je thuis van het werk met veel zenuwen. Je hebt zin om tegen een muur te slaan en iedereen op te slokken. Toch hou je van je werk. Ja, maar zonder de aanwezigheid van die nare collega die er een groot plezier in schept om je te irriteren, om je stiekem te laten wenen, ondergedoken in de toiletten van het bedrijf. Een collega die je graag saboteert, een vervelend woord in het gesprek laat vallen en van je leeftijd misbruik maakt om je te vernederen, je fouten aan de kaak te stellen in het bijzijn van anderen. Nu je in de vijftig bent, ben je niet echt klaar om te stoppen en opnieuw te beginnen. Welke mogelijkheden heb je om de acties van deze toxic collega tegen te gaan?

Het eerste wat u moet weten is dat je kalm, intelligent en discreet moet handelen. Luidruchtige uitbarstingen en hysterische scènes worden sterk ontmoedigd. Een echte boemerang die terug zou komen in je gezicht.

Nee, je zult fijn moeten handelen om de schadelijke collega te neutraliseren. En je leeftijd is een waardevol bezit. Jouw ervaring in het beroepsleven zal je in staat stellen te voorkomen dat je van je koers afwijkt wanneer je geconfronteerd wordt met een collega die je wil overmeesteren. Als je 50 jaar of ouder bent, is er geen sprake van dat je met je laat sollen in deze machtsstrijd. Er bestaan oplossingen om te vermijden dat je je eigenwaarde verliest en een burn-out krijgt.

Hoe herken je iemand met verkeerde bedoelingen?

Op het eerste gezicht lijkt hij of zij misschien op elke andere collega, maar het gedrag doet de persoon opvallen en is relatief gemakkelijk te identificeren. Dit zijn vaak de karaktereigenschappen:

  • Hij of zij staat graag in het middelpunt van debatten, alsof de persoon de anderen beter onder controle heeft.
  • De nare collega bekritiseert alles en iedereen. Hij of zij geniet ervan de sfeer op een afdeling te verpesten door de een tegen de ander uit te spelen.
  • De collega verspreidt geruchten en roddels om zijn collega’s te destabiliseren.
  • De giftige persoon is een nepper die graag de gunsten van het management wil door je voor schut te zetten en je fouten aan de kaak te stellen.

Wat kunt u doen om een schadelijke collega tegen te gaan?

  • Het eerste wat je moet doen is voorzichtig zijn. Onthoud dat je niet verantwoordelijk bent voor deze situatie. Voel je niet schuldig en word ook niet boos in zijn bijzijn. Dat zou hem recht tegenover de andere collega’s zetten en de nare collega zou er te misschien zelfs plezier van hebben.
  • Reageer niet onmiddellijk op een aanval van hem of haar. Je collega een fysiek pijn doen of beledigingen naar hem slingeren zou contraproductief zijn.
  • Vraag geen hulp aan collega’s, want dat kan een sneeuwbaleffect veroorzaken. Als je erover moet praten, praat dan met je leidinggevende. Doe dat met een helder hoofd en met argumenten en bewijzen.
  • Denk aan de goede dingen die je buiten het werk te wachten staan. Dit kan helpen om het leven op kantoor in perspectief te plaatsen.
  • De ultieme oplossing als het management niks doet m het probleem op te lossen: overplaatsing vragen of ontslag nemen. Een pijnlijke oplossing om te overwegen. Maar soms is dat het beste voor je geestelijke gezondheid.

Lees ook
4 dingen die je beter niet zegt tegen iemand met een depressie >

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024