optimisten leven langer

Optimisten leven langer: zó sta ook jij positiever in het leven

Doorheen de jaren hebben studies aangetoond dat optimisme je kan helpen om langer te leven. Volgens onderzoekers van de universiteit van Harvard kan een positieve levenshouding het risico op hart- en vaatziekten zelfs met 50% doen afnemen en de voortgang van ziektes vertragen. Prima redenen om je optimisme te optimaliseren, dus.

Leestijd: 4 minuten

Optimisme wil niet zeggen dat je het leven door een roze bril ziet, en het heeft ook niets te maken met ‘magisch denken’. Het is gewoon een manier van denken die allerlei voordelen heeft voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Optimisme wil zeggen dat je jezelf toestaat om te rekenen op een gunstige uitkomst voor de gebeurtenissen in het leven, en daarnaar te handelen. Want wat telt voor onze hersenen, is niet zozeer wat ons overkomt, maar wel de manier waarop we daarop reageren.

De voordelen van optimisme

In de jaren 90 begonnen de neurowetenschappers zich te verdiepen in de vraag hoe optimisme precies werkt. Ze gingen na in hoeverre optimisme een rol speelde bij spontaan herstel van een ziekte, en onderzochten de positieve psychologische invloed van lachen, het effect van geestelijk welzijn op het ouder worden en ook het placebo-effect. Uit de resultaten kwam naar voren dat aangename emoties een positieve rol spelen bij de gezondheid. Zo levert een positieve instelling onder andere de volgende voordelen op:

 • een hogere levensverwachting;
 • minder kans op depressie;
 • beter met stress kunnen omgaan;
 • meer zelfvertrouwen;
 • grotere fysieke weerstand;
 • geestelijk welzijn;
 • een natuurlijke aanleg om sterke banden te smeden;
 • meer voldoening in het leven;
 • meer geslaagd zijn op alle domeinen;
 • meer gemoedsrust en meer vertrouwen…

Wat je kunt leren van positieve psychologie

Als je meer positief in het leven staat, ontwikkelen je lichaam en geest zich anders: ze werken samen om je sterker en bekwamer te maken. Optimisme is een positieve houding naar de toekomst toe, maar het is meer. Het is een hoopvolle emotie waardoor je de uitdagingen van het leven beter aankunt en problemen kunt overwinnen. De positieve psychologie doet een beroep op de innerlijke krachten en het dynamisme van de mens om te ontwikkelen wat er goed is in zijn leven (sterke punten, talenten, kwaliteiten).

Het principe berust op het feit dat je je leven niet moet verspillen met het piekeren over problemen, maar het lichter moet maken door de goede kanten van de dingen te zien. De bedoeling is dat je het vermogen ontwikkelt om zin te geven aan je daden en verantwoordelijkheid te nemen voor de dingen die je kunt veranderen. Door het leven op elk moment van de dag als een wonder te zien, en door de schoonheid en de intelligentie van de natuur om je heen te vieren, en je te laten ontroeren door muziek, voel je dat je leeft!

Optimist zijn kun je leren

Het woord optimisme komt van het Latijnse ‘optimus’, een superlatief van ‘bonus’ dat goed betekent. Volgens het woordenboek zou optimisme vanuit psychologisch standpunt een doctrine zijn die ‘de wereld zo mooi en zo gelukkig mogelijk ziet’.Er zijn dus evenveel definities voor optimisme als er mensen op aarde zijn, en elk van ons kan er zijn eigen voorstelling van maken. Lukt dat niet? Als je vijf jaar lang in Sinterklaas hebt geloofd, kan je toch wel vijf minuten geloven dat het leven mooi is? Lukt dat nog niet? Volg dan toch je dromen. Wie weet wat ervan komt…

Optimisme in 10 stappen

In haar boek ‘Osez l’optimisme!’, geeft Catherine Testa, oprichtster van loptimisme.com, 10 sleutels om blijer in het leven te staan. Met een vleugje humor en praktische oefeningen zet deze kleine gids je ertoe aan tot meer liefhebben, creatief zijn, positief te zijn, ademhalen, geven, bewegen, bedanken en niet te vergeten glimlachen. Hier alvast tien stappen op de weg naar meer optimisme.

 1. Een van de voornaamste kenmerken van optimisme is dat je kunt dromen van een andere toekomst en weten dat die écht zo kan (en zal) worden. Om te vermijden dat je je focust op wat je niet wilt, nodigt Catherine Testa je uit om te luisteren naar wat je wilt en je verlangens duidelijk te omschrijven.
 2. Creëren. Of: uit je comfortzone komen om een andere wereld te onderzoeken. Begin met een creatieve activiteit, of het nu schilderen of koken is, want daardoor kom je in een ‘flow’ (en dat is een van de drie elementen van het geluk).
 3. Positief denken. Hoe leer je de dingen anders zien? Dat kan met de techniek van de ‘three good things’ die Martin Seligman in de positieve psychologie introduceerde. Je kunt je humeur en je kijk op het dagelijks leven blijvend veranderen door een kleine routine in te lassen
 4. Onze ademhaling zegt veel over onze emoties… ‘Goed ademen’ heeft allerlei voordelen: het detoxt het lichaam, vermindert stress, verbetert je concentratie, maakt dat je beter slaapt, het helpt je spijsvertering en geeft energie. Met een paar praktische oefeningen kom je een heel eind.
 5. In theorie weten we het allemaal: sport is goed voor lichaam en geest (er komt dopamine en serotonine vrij, je voelt je tevreden over je prestaties…) Nu wordt het tijd er dus aan te beginnen – en het vol te houden.
 6. Geven heeft alles te maken met gulheid, en het is wetenschappelijk bewezen dat goed doen aan anderen een snelweg naar het geluk is. Een klein gebaar kan soms een groot verschil maken. Geef je tijd, je talent, een luisterend oor, bewijs iemand een dienst… we hebben allemaal veel te bieden.
 7. Een glimlach kan wonderen doen. Het kost niets, maar het opent zoveel deuren en harten… En bovendien is er het ‘spiegeleffect’: het is een uitstekende manier om te maken dat jij en de mensen om je heen zich beter voelen. Dus glimlachen maar!
 8. Geluk is niet: alles hebben wat je wilt, maar dankbaar zijn voor wat je hebt. Door elke dag dankbaar te zijn, verandert je kijk op de wereld.
 9. In het heden leven. We hebben het vaak zo druk dat we van het een naar het ander rennen zonder ooit op de pauzeknop te drukken. Hoe je dat kunt veranderen? Begin er meteen mee. Doe de dingen met plezier, organiseer je beter en beperk het aantal afspraken zodat je meer tijd en ruimte hebt om te doen wat je graag doet.
 10. Als je in harmonie leeft met wat je bent, kan je liefde verspreiden om je heen. Probeer je zelfvertrouwen op te krikken via autosuggestie of positieve post-its die je overal plakt. Voor Catherine Testa is de liefde het geheime ingrediënt om alles in je leven te doen slagen.

Meer weten? Het boek ‘Word Optimist’ van de Vlaamse Ambassadeur van Geluk en Levenskwaliteit Leo Bormans geeft je negen toetsstenen voor een positief leven.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024