swimcross

Swimcross: de populaire sport van het moment

Voor sportvrouwen die zich willen onderscheiden van de massa, wordt de keuze aan niet-alledaagse disciplines steeds groter. Zo is er nu ook swimcross, de ideale methode om een mooi figuur te krijgen én jezelf uit te dagen.

Leestijd: 2 minuten

Hou je van water, maar niet van baantjes trekken in het zwembad? Dan zal swimcross je vast aanspreken. Bij swimcross ligt de nadruk op intensieve hindernistrajecten in het water en op het land. De cardiosport combineert fitness en CrossFit en biedt een waslijst aan voordelen.

Swimcross samengevat

Swimcross is een nieuwe discipline die in 2017 werd bedacht door sport- en fitnesscentrum Récréa. Hoewel de sport nog niet echt ingeburgerd is, groeit de populariteit zienderogen dankzij het speelse accent en de gunstige lichamelijke effecten. De originaliteit schuilt in de combinatie van intense activiteiten in, op en uit het water. Verder kan je de sport alleen, in groep of met de hulp van een coach beoefenen. Ideaal dus om je competitiegeest te stimuleren en gemotiveerd te blijven. Een sessie duurt gemiddeld één uur, en de programma’s worden aangepast aan het niveau en de leeftijd van elke deelnemer.

Welke uitrusting heb ik nodig?

Swimcross vereist geen grote investering. Het enige wat je nodig hebt is een outfit die goed past en veel bewegingsvrijheid biedt. Een legging voor land- en watersport en een bh die je borsten goed ondersteunt, volstaan.

Hoe verloopt een sessie?

Swimcross start met een opwarmsessie in en rond het zwembad. In eerste instantie wordt de aanwezigheid van een coach aanbevolen om de juiste bewegingen onder de knie te krijgen. In het water leer je trappelen, trotseer je hindernissen en duik je naar de bodem van het zwembad om voorwerpen te zoeken. Op het water doorkruis je netten, balanceer je op een plank en duik je door opblaasbare structuren. Ten slotte leg je op het land een (klim)parcours af met aangepaste gewichten en doe je een combinatie van push-ups, pull-ups, squats, enzovoort.

Cursussen die door een coach worden georganiseerd, verschillen van dag tot dag en bevatten afwisselende oefeningen. Dit om niet in dezelfde routine te vervallen als bij andere sporten.

Welke voordelen heeft swimcross?

Swimcross heeft een drievoudige werking op het lichaam. Enerzijds ontwikkel je een beter uithoudingsvermogen, anderzijds werk je aan je ademhaling en je spieropbouw. En voor wie op zoek is naar een uitlaatklep: de core- en evenwichtsoefeningen blijken uitstekend om stress te bestrijden. Verder is swimcross bijzonder geschikt voor sportsters die samen met vrienden op zoek zijn naar een nieuwe, leuke uitdaging die veel calorieën verbrandt. In principe is de sport geschikt voor iedereen, zij het onder voorbehoud van een gunstig medisch advies. Ten slotte zou de sport slaapproblemen aanpakken, maar ook mentale kracht opbouwen. Dat laatste omwille van het competitieve en uitdagende randje.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023