januari blues

Onze tips om de januari blues te vermijden

Met de overgang naar het nieuwe jaar hebben velen de neiging om vooruitgang te willen boeken in hun leven. Maar voor velen markeert dit moment ook het begin van de januari blues. Hoe kun je hiermee omgaan?

Leestijd: 2 minuten

Feesten veranderen in somber weer en een lange winterse periode… Alle ingrediënten zijn aanwezig om de januari blues te veroorzaken die de stemming beïnvloedt. Hoe kun je reageren om weer te glimlachen?

Waarom deze blues in januari?

Hoewel deze stemming ook voorkomt bij het begin van het schooljaar, evenaart de intensiteit ervan niet die van de januari blues. Deze laatste wordt vaak beschouwd als de somberste maand. Maar waarom? Naast het gebrek aan licht dat kenmerkend is voor deze winterperiode, volgt januari op een feestelijke periode van enkele weken die abrupt eindigt. Aan het begin van het jaar gaan we weer aan het werk, worden de versieringen opgeborgen, worden de cadeaus opgeborgen, en gaan familieleden terug naar huis.

Een gevoel van leegte kan dan ontstaan, met een soort emotionele kater. Die wordt vaak slecht ervaren. Het feestelijke aspect maakt plaats voor de monotonie van de dagelijkse routine die we moeten doorstaan tot de lente en de volgende feestdagen“, legt Sandra Rollins, psycholoog, uit. Een januarimaand markeert ook het nieuwe jaar waar we nog niets van weten. Dit alles creëert een angst voor het onbekende. De stemming kan ook slechter worden omdat we iets teveel druk op onszelf hebben gelegd in december. In januari drukt de winter ook zwaarder op ons, zonder vooruitzichten op feestelijke momenten, zoals die worden verwacht begin december. “De intensiteit van de blues verschilt afhankelijk van ieders aanleg. Net zoals bij de klassieke seizoensgebonden depressie,” benadrukt Sandra Rollins.

Tips om de stemming hoog te houden

Om deze januari blues te overwinnen, is het basisidee om activiteiten en projecten te vinden om de melancholie te overbruggen. Nodig bijvoorbeeld vrienden of familie uit om samen mini-feesten te organiseren in een huis dat voor de gelegenheid is versierd. Met de kerstversiering nog steeds op zijn plaats om de feestsfeer te verlengen is ook een populaire trend. Belangrijk is ook de noodzaak om naar buiten te gaan om te genieten van zonnige momenten en vitamine D op te doen. Een goed idee om sombere gedachten te verdrijven en te zorgen voor een goede nachtrust, al verstoord door hormonale veranderingen tijdens de menopauze. Uitstapjes naar tentoonstellingen, een film… alles is mogelijk om de geest bezig te houden en de januariblues te vergeten.

En wat dacht je van het opruimen van de kelder of de zolder, om je alvast voor te bereiden op de voorjaarsschoonmaak? Om de somberheid buiten te vergeten, denkt men al aan de zomervakantie met plannen om te overwegen. Perfect om positieve vooruitzichten te creëren. Tot slot kan het aannemen van de koselige methode, zo geliefd bij de Noren, een effectieve oplossing bieden om deze wintermaanden te overwinnen. “Dit is een levensfilosofie met een terugkeer naar belangrijke dingen. Zoals het genieten van lange wandelingen in de natuur, of het gezellig inrichten van je huis. Met kussens, groene planten, hout, dekens of dikke tapijten. Alles wat onze stemming kan verbeteren,” concludeert Sandra Rollins.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024