grote voorjaarsschoonmaak

Grote voorjaarsschoonmaak op de planning? 7 handige tips

Nu je weet welke fouten je moet vermijden tijdens de voorjaarsschoonmaak, zijn er enkele dingen om in gedachten te houden tijdens het poetsen en opruimen om alles zo vlotjes en netjes mogelijk te doen:

Leestijd: 2 minuten

1. Houd een zachte doek bij de hand

Niet alleen omdat sponzen een bron van bacteriën zijn (ja, echt!), maar ook omdat sommige materialen een zachtere aanraking vereisen. Zorg er tijdens de grote voorjaarsschoonmaak voor dat je ook een niet-schurend doekje bij de hand hebt om roestvrij staal niet te beschadigen, zoals een microvezeldoek.

2. Reinig met de nerf

Kijk naar het oppervlak van je apparaat om de richting van de nerf te achterhalen, zodat je in dezelfde richting kunt poetsen. Dat zal een meer gepolijste uitstraling geven.

3. Focus je niet op de wc

Wat zou jij als de vieste plek van het huis bestempelen? Veel zouden het toilet kiezen. Maar het is daar eigenlijk helemaal niet zo vies. Richt je energie tijdens de voorjaarsschoonmaak daarom vooral op plekken die vaak worden aangeraakt, maar amper worden gepoetst. Denk aan lichtknopjes, de afstandsbediening en deurklinken.

4. Vergeet niet tussendoor te reinigen

Ja, een grote voorjaarsschoonmaak is verstandig, maar tussendoor de microgolf, oven en broodrooster te blijven kuisen is noodzakelijk. Anders ben je ook in no time het overzicht kwijt.

5. Maak de wasmachine schoon vóór het wassen

Heb je weleens een stinkende wasmachine gehad? Dat komt omdat de vochtige wastrommel de perfecte omgeving is voor bacteriën. Niet zo’n hygiënisch idee om schone kleding in te wassen. Los dit probleem eenvoudig op door een programma te draaien met 50 gram soda in de trommel en 50 ml azijn in het vakje.

Lees ook
Maak jij ook deze drie fouten tijdens de voorjaarsschoonmaak? >

6. Gebruik niet teveel zeep

Meer schuim en zeep is niet per sé beter. Sterker nog, zeep en wasmiddelen zijn goede bronnen voor bacteriën en kunnen, als je er veel van gebruikt, groei stimuleren. Op de verpakking staat daarom altijd de aanbevolen hoeveelheid. Met die verhouding werkt het schoonmaakmiddel het best en is het ook nog eens beter voor het milieu.

7. Dekbed verwisselen

Bij een voorjaarsschoonmaak hoort vaak ook het verwisselen van een winterdekbed naar en zomerdekbed. Bij het verwisselen kun je deze het beste eerst opfrissen voordat je hem op je bed legt. Dat doe je door het dekbed een middag in het zonlicht te leggen. UV-stralen doden de huismijt.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022