Zes mythes over liefde

Leestijd: 8 minuten

Over de liefde bestaan enkele hardnekkige mythes. Sommige daarvan verhinderen je om volop te genieten van je relatie. Eens die mythes ontkracht is de kans groter dat je gelukkiger wordt in de liefde.

Tekst Flavia Mazelin Salvi en Patricia Delahaie

Je liefdesleven heeft niet alleen te maken met je lustgevoelens, of met toeval. Het wordt ook beïnvloed door de algemene opvattingen die vandaag heersen over lief­de en relaties, stelt de sociaalpsychologe Patricia Delahaie. ‘In onze maatschappij staan hedonisme en individualisme centraal. Maar er speelt ook altijd een zeker idealisme mee. Nieuwe technologieën veranderen daar niks aan: ook in de 21ste eeuw blijven we op zoek gaan naar een zielsverwant.’

life-magazine

Volgens de sociaalpsychologe zijn mythes over de liefde nooit helemaal waar of onwaar. De idealen waarop ze steunen hebben we geïnterioriseerd, zowel individueel als collectief. ‘We hebben zes mythes uitgekozen, waarvan de ene al constructiever is dan de andere. Een mythe is positief als die je een actieve rol laat spelen in een relatie en niet alleen een passieve toeschouwer van je maakt. Als we die mythes analyseren kunnen we er ook beter gebruik van maken.’

1. De mythe van de prins op het witte paard

‘Ergens wacht de ware jakob op mij’

Plato en zijn androgyne oermens, de sprookjes met hun prinsen en prinsessen die voor elkaar bestemd zijn … De mythe van ‘de ware’ zit stevig verankerd in ons collectief cultureel onbewuste en heeft in de loop van de eeuwen niet aan kracht ingeboet. Zelfs datingsites en sociale media konden dat oude ideaal niet van zijn troon stoten. Wellicht omdat de mythe in ons meest individuele verleden wortelt. Ze gaat terug tot de tijd toen we nog een baby waren en we alles – voedsel, verzorging, liefde – kregen van onze ouders of de personen die ons opvoedden.
In ons onbewuste blijft het verlangen bestaan om iemand te ontmoeten die een einde zal maken aan ons onvolledige leven en onze rusteloosheid.

Impact?
Deze mythe bevat ook een positief element: ze stimuleert je om op zoek te gaan naar lief­de. Omdat het om een ideaal gaat is het een sterke motor, het voedt je verlangen. Aan de andere kant bestaat het risico dat je met een soort robotfoto op zoek gaat naar een partner. En dat kan misleidend zijn want die andere, unieke, ‘op maat gemaakte’ ware is eigenlijk een verzameling eigenschappen van je ouders die je onbewuste volgens een niet te vatten logica heeft opgebouwd.

Hoe die mythe positief aanwenden?
Er be­staan meerdere ‘ware’ personen voor ons, en niet één iemand die op alle mogelijke momenten van ons leven ons alles kan geven wat we verwachten. Een liefdesrelatie bouw je op met z’n tweeën en beïnvloedt op haar beurt weer de partners. Daarom ook kan je in een leven meerdere goede relaties hebben die misschien niet op dezelfde fundamenten gebaseerd zijn en die gevoed worden door andere elementen.


© Fiftyandme 2024