Zes mythes over liefde

Leestijd: 8 minuten

5.  De mythe van spiegelende liefde

life-magazine

‘Partners die op elkaar lijken blijven langer samen’

Aan de basis van die diep verankerde opvatting ligt de mythe van Narcissus, die nadat hij de nimf Echo wegduwde verliefd werd op zijn weerspiegeling in het water. Het verhaal van die onmogelijke liefde eindigt met de dood van Narcissus. Tegenwoordig gaan mensen op zoek naar de perfecte wederhelft op datingsites. De criteria waarmee je een soulmate kan zoeken zijn gebaseerd op overeenkomsten of gemeenschappelijke interesses. Dat zou een harmonieuze en langdurige relatie garanderen. Je soulmate is dus in feite een tweelingziel.
De mythe die daarachter schuilt is niet moeilijk te ontcijferen, zeker niet in deze tijd van collectieve angst. Het gelijke is de veilige waarde geworden. Hoe zou je nu een vergissing kunnen begaan, ontgoochelingen of teleurstellingen oplopen als je leeft met een andere versie van jezelf, die op dezelfde wijze functioneert, dezelfde waarden deelt, dezelfde dingen verlangt en uit hetzelfde milieu komt?

Impact?
De mythe van het spiegelbeeld die een duurzame relatie garandeert en geen nare verrassingen oplevert heeft twee kanten.
Positief: de zoektocht vraagt tijd om de ander tot in de diepte te leren kennen en interesse te hebben voor de ander.
Negatief: je hebt alleen interesse voor gelijken en wilt niet geconfronteerd worden met de ‘verontrustende vreemdheid van de ander’, die nodig is om je nieuwsgierigheid en verlangen te voeden.

Hoe die mythe positief aanwenden?
Door duizenden koppels te observeren konden onderzoekers alvast één element definiëren dat belangrijk is voor de kwaliteit en duurzaamheid van een relatie: er moet een gemeenschappelijke basis zijn, namelijk psychologische en affectieve verenigbaarheid en gedeelde interesses. Het gaat er niet om om helemaal gelijk te zijn maar om op dezelfde golflengte te zitten.
Partners moeten een gelijkaardige visie hebben over het leven. Ze praten, reageren en handelen een gelijkaardige manier maar zijn toch verschillend genoeg om voor verrassingen te zorgen en interessant te blijven voor elkaar. Zo ontstaat er een subtiele onzekerheid die het verlangen kan doen opflakkeren of handhaven.


© Fiftyandme 2024