Zes mythes over liefde

Leestijd: 8 minuten

6. De mythe van liefde als werkinstrument

life-magazine

‘Ken jezelf om beter te kunnen liefhebben’

Die hedendaagse mythe heeft zijn oorsprong in de socratische wijs­heid ‘ken jezelf’. In onze individualistische prestatiecultuur is het de bedoeling dat je op alle domeinen van het leven het heft in eigen handen neemt en je de ratio en het voluntarisme laat prevaleren. Jezelf beter leren kennen om beter lief te hebben – wat een van de fundamenten is van persoonlijke ontwikkeling – veronderstelt dat je lessen trekt uit het verleden, al je slechte gewoontes en gedragspatronen afleert om een gezonde en duurzame relatie op te bouwen.

Impact?
De positieve kant van die mythe is dat je gestimuleerd wordt om aandacht te hebben voor je ervaringen in het verleden en je huidige verwachtingen. Het maakt je actief en verant­woordelijk in je liefdesleven. Aan de andere kant gaat die opvatting ervan uit dat je een goede relatie moet verdienen, dat het een compensatie is voor hard werken aan jezelf. Een mislukking of teleurstelling is dan het bewijs van het tegen­overgestelde. Dat werkt beschuldigend en is maar gedeeltelijk waar.

Hoe die mythe positief aanwenden?
Zelfkennis heeft ook zijn limieten. In de loop van de jaren veranderen we, door mensen te ontmoeten en ervaringen op te doen bijvoorbeeld. Bovendien is het heel moeilijk om je onbewuste op een rationele manier te bestuderen. Toch is het nuttig om terugkerende patronen (keuze van partner of gedrag) te blijven onderzoeken, vooral als die voor moeilijke situaties en verdriet zorgen.
Je kan je ook afvragen wat je precies zoekt in een relatie. Wat is het allerbelangrijkste voor jou? Wat verlang je fundamenteel van de ander? Wat zijn jouw belangrijkste projecten? Allemaal vragen die je kunnen helpen bij het leren kennen van jezelf en de ander.


 Artikel gepubliceerd in Psychologies Juni 2015
www.psychologies.be/nl


© Fiftyandme 2024