hangplanten verzorgen

Hangplanten verzorgen: de beste tips op een rij

Er zijn weinigen die geen Monstera of Olifantsoor in huis hebben (gehad) – geef maar toe. Tijd voor verandering. Of toevoeging. Hangplanten zijn een manier om je interieur namelijk nog gezelliger te maken. Het verzorgen van hangplanten kan echter een beetje lastiger zijn.

Leestijd: 2 minuten

Water geven

Hóe geef je hangplanten water bij het verzorgen? Dat kan een moeilijke opgave zijn. Je kunt natuurlijk een ladder pakken, maar je kunt je ze ook anders water geven met een waterdispenser. Deze dispenser kan je vullen met water en in de potgrond van je hangplant stoppen, waarna het de plant water geeft wanneer dat nodig is. Ook wel zo handig wanneer je op vakantie gaat. Tot slot: om een natte vloer te voorkomen, kun je onderin de pot wat hydrokorreltjes neerleggen om water op te nemen voordat het erdoor sijpelt.

Houd rekening met het gewicht…

Hangplanten kunnen zwaar zijn, dus houd rekening met het hangsysteem. Daarnaast weegt potgrond meestal ook nog wel wat, dus kijk of je de potgrond voor de hangplanten kan mixen met een lichter materiaal zoals perliet. En natuurlijk kun je besparen op het gewicht van je pot.

… En de hoogte

Heb je een hangplant, dan wil je die waarschijnlijk ook hóóg hangen. Maar let op dat je dat niet doet, want dan kan het daglicht de plant niet bereiken. Vuistregel: hoe lichter of bonter het blad, hoe meer licht de hangplant nodig heeft. Een met bloemen heeft doorgaans ook meer behoefte aan licht.

Bladverzorging

Zoals voor alle planten geldt, is het ook belangrijk om voor de bladeren te zorgen. Vooral als je veel stof in je huis hebt, helpt het de bladeren af en toe te besproeien. Doe het korte, voorzichtig van boven naar beneden en laat de bladeren goed afdruipen alvorens je de plant eventueel terugplaatst in de pot.

Geschikte hangplanten

Ben je niet zeker welke planten geschikt zijn om op te hangen? Naast de drakenklimop, graslelie, Monstera, kruipende ficus, Philodendron, venushaar, Cerinthe major, suikerdruif en  lantaarnplant, zijn ook vetplanten geschikt, bijvoorbeeld een erwtenplant of de Rhipsalis-cactusrassen.

Lees ook
Zo droogt je tuin niet uit als je op vakantie bent >

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024