Heerlijk toch, zo’n veranda!

Leestijd: 5 minuten

De veranda is een echte plek om te leven. De grote ramen, het ruimtelijk gevoel, het uitzicht: de veranda heeft heel wat troeven en dat het ganse jaar door. 

VERANDA-EXT-ETE-3-(VERMAUT)-véranda-confort

Wanneer zij als bibliotheek is ingericht, wordt zij een climax van cultuur. Indien zij comfortabel en elegant wordt bemeubeld, nodigt zij uit tot lange en gezellige babbels met familie of vrienden. De veranda plooit zich naar de verlangens en de noden van iedereen en wordt zo de plek met het meest licht en de grootste huiselijkheid.

 BRON VAN LICHT

Vérabel-8

Omdat de wanden bijna uitsluitend uit glas zijn opgebouwd, zorgt de veranda voor een natuurlijke en uitbundige lichtinval. Het is een plek die, zelfs wanneer zij gesloten is, nog altijd zeer “open” staat naar de buitenwereld. Vandaar ook dat het er fris is in de winter en heet kan zijn in de zomer, want de grote grasoppervlakte maakt van de veranda een plek waar de temperatuurschommelingen veel hoger oplopen dan in de rest van het huis.

Voor de fabrikant bestaat de opdracht er dan ook in om dit warmteverlies te vermijden tijdens de winter en ervoor te zorgen dat het in de zomer of bij warm weer niet te heet wordt. Temeer omdat de veranda – indien zij tot het huis wordt gerekend – meetelt in de EPC-berekening (energieprestatiecertificaat). De technologie die voor de glaspartijen van de veranda wordt gebruikt, is dan ook een belangrijk aspect van de constructie teneinde een goede isolatie te verzekeren: driedubbele beglazing, dubbelglas gevuld met argon of dubbelglas met een metaallaagje, zonwerend glas, translucide panelen voor daken gecombineerd met lichtkoepels… Met daar op aansluitend heel wat technieken om de zonnestraling te dempen (verduisterende schermen of zonneweringen).

ESTHETISCH MOOI

WillemsVerandas_001

De veranda verleidt de talloze eigenaars ook door zijn fraaie esthetiek. Ze kan worden opgetrokken in PVC, hout, aluminium, smeedijzer of staal. Zij kan hierdoor verschillende vormen en stijlen aannemen zodat ze perfect aansluit bij de rest van de woning.

De huidige trend zijn veranda’s in aluminium want die hebben heel wat voordelen. Ze zijn erg sterk, roestvrij en licht, makkelijk in het onderhoud en gaan heel lang mee. Omdat aluminium een warmtegeleider is, zullen de meest constructeurs u veranda’s voorstellen met speciale profielen en thermische onderbrekingen waardoor een uitstekende isolatie gegarandeerd is.

Samen met het isolerend glas zorgt ook hout – natuurlijk isolerend en ecologisch – voor een goede waterdichtheid. Het is bovendien energiebesparend, vooral tijdens de winter (het hout houdt de warmte van de veranda vast). Het is ook een goede isolator voor geluid. Maar het gebruik is redelijk duur omdat het hout dat door de professionals wordt aangeraden doorgaans een exotische afkomst heeft – zoals teak of bankirai. Onverslijtbaar, maar wel prijzig.

PVC, praktisch en goedkoop, laat toe om veranda’s met een grote diversiteit samen te stellen. Startend vanaf een kwaliteitschassis kunnen alle mogelijke fantasieën qua vorm worden gerealiseerd. Een veranda in PVC is ook erg makkelijk in het onderhoud en de grote isolerende ramen zorgen mee voor een grote energiebesparing.

De veranda in smeedijzer is aan een comeback bezig. Zij is mooi, sterk en charmant tegelijk, en zorgt ook voor een zekere authenticiteit. Heel wat nieuwigheden zorgen ervoor dat u zich ook qua kleur helemaal kunt uitleven. De bouw van dergelijke veranda is evenwel zuiver maatwerk en derhalve niet goedkoop.

“DE HUIDIGE TREND ZIJN VERANDA’S IN ALUMINIUM WANT DIE HEBBEN HEEL WAT VOORDELEN. ZE ZIJN ERG STERK, ROESTVRIJ EN LICHT, MAKKELIJK IN HET ONDERHOUD EN GAAN HEEL LANG MEE.”

WELKE RICHTING?

Vérabel-3

Er zijn verschillende locaties mogelijk voor een veranda: op een bestaand terras, als doorgang tussen een hoofd- en een bijgebouw, volledig geïntegreerd in het hoofdgebouw, ingebouwd in het hart van een huis, in L-vorm, of geïntegreerd in een zijvleugel. Door de ligging van ons land op de wereldbol wordt doorgaans gekozen voor een oriëntatie naar het zuidwesten. Op die manier krijg je het meeste zonlicht binnen. Om het ganse jaar door en op de meest comfortabele manier van de veranda te genieten, is het belangrijk om een goede isolatie te voorzien en te kiezen voor kwaliteitsglas. Voorzie ook een onafhankelijke warmtebron.

PASSENDE INRICHTING

Vérabel-9

Een veranda is pas helemaal af wanneer zij mooi is ingericht. Om niet af te steken bij de rest van het huis dient gekozen voor een aankleding met een zekere continuïteit. Op de vloer kies je best voor een trendy bekleding die zich makkelijk laat onderhouden. Terracottategels, klassieke tegels of een vinylvloer in imitatieparket zijn het meest geschikt. Voor de muren kiest men heldere kleuren indien men een grote lichtinval nastreeft of warmere kleuren indien een meer cosy sfeer de voorkeur geniet. Ongeacht de functie van de veranda kunt u ook enkele planten voorzien. Cactus, bonzaï en hangende plantensoorten hebben het er gegarandeerd naar hun zin.


© Fiftyandme 2024