kasjmier wassen

Kasjmier wassen en verzorgen: alles wat je wil weten

Er mag dan heel af en toe een stiekem zonnetje om de hoek kijken, het blijft nog steeds december. En in december willen we warme truien. Beter nog, wij willen warme truien van kasjmier. Maar hoe zorg je dat die heerlijke trui (of dat mooie vest) van kasjmier fris en motvrij blijft?

Leestijd: 2 minuten

Eerste hulp bij kasjmier

Vraag je naar iemands favoriete materiaal, dan zal deze of gene hoogstwaarschijnlijk kasjmier beantwoorden. Logisch, deze fijne – en één van de duurste – zachte natuurvezel, afkomstig van een geit (uit het kasjmirgebied, leuk feitje) draagt ook wel heel goed. Maar het materiaal brengt ook wat duurzaamheidsproblemen en vragen met zich mee:

Hoe was en droog ik kasjmier?

Kasjmier is een natuurproduct en is zelfreinigend. Het kledingstuk goed schudden en laten luchten is voldoende als er geen sprake is van vlekken. Zitten die er wel in? Was het dan in koud tot lauwwarm water met speciale kasjmier shampoo. Laat het niet te lang in het water liggen en spoel de shampoo grondig uit. Let vooral op bij het drogen: wring het niet uit, droog het niet op de chauffage of in de droger. Laat het item in plaats daarvan drogen op een handdoek.

Zijn pluisjes te voorkomen?

Kleding vormt kleine pluisjes door wrijving, en dat is vaak bij je oksels, tussen je benen en bij je ellebogen. Precies niet de bedoeling. Maar het is ook niet te voorkomen: het pluizen is een natuurlijk proces dat bij alle natuurlijke garens optreedt. De vezels kluwen samen en vormen het pluis. Met een speciale shaver kun je de bolletjes er eventueel afhalen.

Kan kasjmier gestreken worden?

Daar zal alleen het waslabel je antwoord op kunnen geven. Zo ja, leg dan een vochtige, katoenen doek tussen het kledingstuk en je strijkijzer: zo bescherm je het materiaal. Stomen met een strijkijzer of stoomapparaat kan ook.

Hoe voorkom ik motten?

Van de meeste soorten motten is bekend dat ze dierlijke vezels zoals wol, zijde, kasjmier en ander textiel aanvreten. Brrr. Dat wil je voorkomen door items van wol en kasjmier liggend bewaren. Stop je ze voor langere tijd weg, bijvoorbeeld in de zomermaanden? Was of reinig ze dan eerst en wikkel ze vervolgens in papier. Mottenrupsen houden niet van cellulose, een basisbestanddeel van papier. Ook gruwelen ze van munt, rozemarijn en lavendel, dus leg vooral een kruidenzakje in de kledingkast.

Wat te doen bij gaatjes?

Hebben de motten je kasjmier item(s) al aangevallen? Zonde. Leg ze dan in de diepvriezer voor een paar dagen zodat de eitjes en larven doodvriezen. Na een paar dagen was je de stukken op de hand.

Hoe voorkom ik verkleuring?

Parfum en zonlicht kunnen kasjmier doen verkleuren. Maar hang je trui ook niet ‘s nachts te drogen, want maanlicht kan de kleur eveneens laten veranderen. Best bizar, we know.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bronnen:
Perfectlybasics, Elle

Beeld:
Shutterstock


© Fiftyandme 2024