Ontspullen van a tot z

Opruimen, ontspullen, orde brengen in je persoonlijk leven … Volgens Home organiser Elodie Wéry hangt het allemaal samen. Ze moedigt iedereen aan om overbodige spullen weg te doen en te focussen op de essentie. De rust en sereniteit krijg je er vanzelf bij. 

Leestijd: 4 minuten

Lenteschoonmaak revisited

Te veel kleren, te veel afwas, te veel voedsel, te veel te doen, te veel mails, te veel foto’s, te veel suiker, te veel emoties … We willen alles tegelijk, alles hebben, alles doen, nu meteen, de hele tijd en liefst alles op hetzelfde moment! We vullen onze maag en ons winkelwagentje aan hetzelfde tempo. Onze mails en onze paperassen ondergaan hetzelfde lot.

Alles en iedereen is overbelast. We wijzen (over)consumptie met de vinger. Misschien helpt het om je huis te ontdoen van materiële ballast en zo onbewust stoom af te laten in andere facetten van je leven? “Ja, je kan afvallen, een burn-out vermijden en tijd voor jezelf winnen door je huis uit te mesten!” vertelt Elodie Wéry enthousiast. En ze spreekt uit eigen ervaring. Door overtollige zaken te elimineren zend je een sterk signaal naar het universum. Je bent klaar om los te laten en ruimte te creëren. Ruimte voor alles wat de toekomst nog kan brengen …

Minder, maar beter

“Home organising gaat veel verder dan gewoon opruimen. Je neemt de tijd om na te denken welke spullen voor jou echt belangrijk zijn. Je beseft in welke mate je gehecht bent aan bepaalde objecten. Je leert ook beter structureren en organiseren. Dat is minder vermoeiend”, zegt Sylvie Droulans, aka Madame Zéro Carabistouille, auteur van een boek over zero waste. “Je focust op de essentie, op zaken die positieve emoties teweegbrengen en die je echt ontroeren.” Ontspullen is een filosofie.

Opruimen, verkopen, weggeven

“Opruimen en ontspullen is niet hetzelfde. Het juiste voorwerp in de juiste doos op de juiste plek leggen is supersimpel. Maar eens alles opgeruimd is, begint het pas! Hoe sorteer je al die bezittingen die je in de loop der jaren hebt verzameld? Hoe maak je een keuze tussen voorwerpen waar je van houdt maar die volstrekt nutteloos zijn, en voorwerpen die je echt gebruikt maar waar je eigenlijk niet aan gehecht bent? Durf je spullen met een emotionele betekenis weggooien of ben je bang ze te zullen missen?” Volgens Elodie Wéry begint het allemaal met een bewustwordingsproces. Eens je zover bent, begint het stappenplan.

10 stappen om je huis te ontspullen (voor eens en altijd!)

  1. Aanvaard dat overbodige zaken wegmoeten
  2. Bepaal wat beter kan
  3. Schrijf je innerlijke drijfveren op
  4. Ga na wat de oorzaken zijn van zoveel rommel
  5. Werk een actieplan uit
  6. Bereid je lichamelijk en geestelijk voor
  7. Verzamel het benodigde materiaal
  8. Probeer de drie ontspultechnieken uit
  9. Ga door tot alles afgewerkt is
  10. Vermijd het rebound-effect

Denk eraan

Van rommel komt meer rommel!

Overtuig jezelf niet nóg een keer dat je dankzij een nieuw meubel eindelijk je spullen onder controle krijgt. Door rommel een nieuwe plek te geven stel je het moment dat je de spullen moet wegdoen alleen maar uit. De enige echte oplossing? Buiten, weg ermee, foetsie!

Tips & Tricks

Rommel is besmettelijk. Detecteer de hotspots. Een hotspot is een plek waar voorwerpen zich als vanzelf systematisch opstapelen, elke dag meer: een nachttafeltje, een mand op de werktafel, een stoel in de inkomhal, een vensterbank achter de zetel, … In een rieten mandje in de keuken – de draaispil van het hele huis – laat elke bewoner vroeg of laat kleine spulletjes achter. Als je de bron (de mand) weghaalt, kan er ook niets meer in gelegd worden. Plaats een decoratief element op problematische plekjes, zo beperk je de drang om er eender wat neer te leggen. Bestrijd de hotpots voordat het vuur zich verspreidt!

Home organising voor je persoonlijke ontwikkeling

Het is biologisch aangetoond: ontspullen is goed voor de fysieke en mentale gezondheid. Is het dan een soort van therapie? “Ik beweer dat zelf niet, maar personen die ik begeleid bij hun ontspulproces zeggen van wel”, vertrouwt Elodie Wéry ons toe. “75% van de Britten neemt dweil en emmer ter hand als ze boos zijn! Het is een uitlaatklep.” Maar, alle gekheid op een stokje: “De sleutel tot verandering is simpel: ga aan de slag. Zo bewijs je aan jezelf dat je het kan en krijg je meer zelfvertrouwen. Home organising is ook coaching. Een reis naar het diepste van jezelf. Bovendien ben je in beweging en heb je een tevreden gevoel over het resultaat. Da’s magisch!” Ben je sentimenteel, een verstokte verzamelaar, kun je niet loslaten of word je er eenzaam van? Voor elk probleem bestaat een oplossing. Maar elk pad is anders …

“Ik herinner me een klant die geen afscheid kon nemen van de brillen van haar dochter. Elke bril stond voor een nieuwe fase in haar dochters leven. Ze weggooien gaf haar het gevoel dat ze samen met de schattige brilletjes ook de kindertijd de deur uitwees. Ze wilde al die mooie momenten met haar dochter, die veel te snel groeide, niet zomaar weggooien. We kwamen samen op het idee om foto’s van het meisje met haar verschillende brillen te verzamelen in een album. Zo kon de herinnering ook op zichzelf bestaan, zonder het tastbare object, en kon ze de brillen dan toch weggeven aan een vereniging”, vertelt Elodie Wéry. “Er was ook een vrouw van wie de man klaagde dat zij niet kon stilzitten om te genieten van mooie familiemomenten.

Tijdens dat gesprek gaf de vrouw inderdaad toe dat ze zich niet goed voelde in de familiale context en dat ze vluchtte in de rommel en het opruimen. Het probleem lag dus veel dieper dan de rommel zelf … Dat is vaak het geval.” We citeren Dominique Loreau: “Opruimen in je huis, is opruimen in jezelf.” Mouwen rollen en aan de slag dan maar?

Wil je meer weten? Neem er een boek bij over ontspullen:

Opgeruimd! van opruimgoeroe Marie Kondo

Home Organising – Ma Méthode en 10 étapes van Elodie Wéry

Elodie Wéry komt ook aan huis om je te helpen overbodige spullen weg te doen en je geest vrij te maken! Meer info op www.elodiewery.be (in het Frans).

Wat zijn je innerlijke drijfveren?

Neem even de tijd om over deze vragen na te denken:

Hoe ziet je droomhuis eruit?

In welk opzicht lijkt je huis op jou?

En in welk opzicht niet?

Wat kan je niet meer verdragen?

Wat zou je willen veranderen?

Welke positieve effecten ondervind je daar zelf van?

Wie uit je omgeving zal er (on)rechtstreeks ook de vruchten van plukken?


© Fiftyandme 2024