kleurrijke bloementuin

Wil je deze zomer een kleurrijke bloementuin? Plant dan nu deze bollen

Je bent vast op de hoogte de eerste zonnestralen en het beter wordende weer. Mocht je tuin bezitten, maak er in deze tijd dan vooral gebruik van. En hoe kun je je tuinsessies aangenamer maken dan omringd te zijn door kleurrijke bloemen?

Leestijd: 3 minuten

Bloembollen

Nu planten = deze zomer een kleurrijke bloementuin. En daar hebben we zin aan, niet in de laatste plaats vanwege de vlinders en vogels die er ook door aangetrokken worden.

Wanneer al het vorstgevaar geweken is (ongeveer in maart of april), kun je de bloemen rechtstreeks buiten planten. Plant de knollen eerst binnenshuis in kistjes, potten of in bloembakken voor een sneller resultaat. Na het vorstgevaar mag je ze buiten planten.

Welke bollen dat dan zijn? Komen ze:

Begonia

Plant de knollen in kistjes, potten of bloembakken. Laat ze nog enkele weken binnen staan vooraleer je ze buiten plant. Plant de knollen met de holle kant naar boven en bedek met 1 cm grond. Begonia’s gedijen het best op een halfschaduwrijke plaats en let er op dat er voldoende licht en lucht aanwezig is.

kleurrijke bloementuin

Dahlia’s

Ook bij de dahlia geldt: als je ze nu in een pot plant, kun je de bloemen voortrekken en al eerder van bloei genieten. Zet je de knollen pas eind mei in de volle grond, dan zullen de bloemen pas in de nazomer en het najaar verschijnen. Plant de knollen in maart in een pot en zet weg op een warme plek. Laat de jonge planten daarna langzaam wennen aan een lagere temperatuur door de pot steeds wat langer buiten te zetten. Tot half mei kunnen er nog nachtvorsten zijn, houd de jonge planten tot die tijd dus nog in de gaten. In juli zal het z’n vruchten afwerpen, want dan zullen de eerste bloemen verschijnen.

kleurrijke bloementuin

Gladiolen

De gladiool kan met zijn aren vol met bloemen in prachtige kleuren wel anderhalve meter lang worden. Plant gladioolbollen van maart tot juni in vruchtbare, goed gedraineerde grond met een beetje mest. Het is bij deze dus niet noodzakelijk om ze voor te trekken. Omdat we de bollen wel al vroeg op het jaar planten, mogen ze best wat dieper in de grond steken waarbij je een afstand van 10 centimeter tussen de bollen bewaart. Plant tot slot de verschillende groepjes gladiolen telkens 14 dagen na elkaar; zo wisselen de bloeiende gladiolen elkaar af en geniet je langer van alle bloemenpracht!

Bollen in de tuin planten

Toch liever bollen rechtstreeks in de tuin planten? Doe dit dan wanneer het vorstgevaar is geweken en doe het niet te diep, want juist de bovenste grondlaag wordt door de zon snel opgewarmd. Zodra de bollen zijn geplant, geef je ze water voor een ideale groeistart. Zouden we geluk hebben (of pech, het is maar hoe je het ziet) dat er een droge periode aankomt? Zorg dan dat je de bollen vochtig houdt.

De bollen planten doe je in de volgende drie stappen.

  1. Probeer de grond eerst goed los te werken voordat je gaat planten. Een luchtige grond is goed voor de bollen.
  2. Met een bollenplanter of een plantenschop, maak je daarna een gat in de grond. Hanteer ongeveer twee tot drie keer de dikte van de bol voor de diepte van het gat.
  3. Plaats de bollen erin en vul aan met grond.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024