walking therapy

Walking Therapy: er bestaat dus zoiets als wandelend therapie volgen

Eenzaamheid, stress, angstgevoelens, een gevoel van onmacht of opstandigheid… die uitzichtloze gezondheidscrisis heeft al onze emoties uitvergroot. Om onze geest vrij te maken, ons evenwicht te hervinden en/of onze gevoelens te uiten, stellen psychotherapeuten steeds vaker Walking Therapy voor.

Leestijd: 3 minuten

De voordelen van Walking Therapy

Walking Therapy is ontstaan in de jaren 2000. Toen een New Yorkse therapeut merkte dat een aantal van zijn patiënten weinig tijd had voor therapie, besloot hij om zijn consultaties in Central Park te houden. Binnen de kortste keren bleek de Walking Therapy een daverend succes.

Intussen zijn duizenden mensen er dankzij die nieuwe therapievorm weer bovenop gekomen. Covid heeft onze manier van werken veranderd. En dat geldt ook voor veel psychotherapeuten. Sinds het begin van de pandemie hebben steeds meer mensen immers psychologische hulp nodig. Met deze (en andere) nieuwe behandelingsmanieren kunnen psychotherapeuten daar beter op inspelen.

Met Walking Therapy bevind je je sowieso in een therapeutische omgeving en je vermijdt een face to face gesprek in een gesloten ruimte. Door samen te wandelen, kun je bovendien je band met de natuur herstellen. Sessies in de open lucht bieden dus meer perspectieven dan praten op de canapé… Door te wandelen komen lichaam en geest samen in beweging. Het is makkelijker om je problemen achter je te laten. En om vooruit te gaan. Doordat je beweegt (waardoor ook endorfine en andere gelukshormonen vrijkomen), vervaagt je gepieker en komt er plaats vrij voor nieuwe, meer opbouwende gedachten. Wandelen heeft ook een symbolische betekenis. Het staat voor: je weg vinden, nieuwe paden verkennen, plaatsen ontdekken waar je eerder niet naartoe durfde, je leren oriënteren en bewust kiezen welke kant je opgaat.

Je leven zin geven

Recente neuropsychologische ontdekkingen tonen aan dat ons brein zich makkelijker en langduriger aan veranderingen aanpast wanneer ons lichaam in beweging is. Daarenboven is Walking Therapy goed om wat frisse lucht te halen en aan lichaamsbeweging te doen. Van wandelen in de natuur word je bovendien rustig of het geeft je nieuwe energie, het hangt ervan af wat je nodig hebt. Soms brengt de cadans van onze voeten ons in een soort meditatieve staat. We ontdekken mindfulness. Sommigen hebben het zelfs over zelfhypnose.

Intussen wordt algemeen erkend dat deze innovatieve aanpak mensen in beweging zet die het niet meer zien zitten of de zin van het leven kwijt zijn. Maar Walking Therapy is ook doeltreffend bij mensen met angststoornissen, burn-outs, leren omgaan met emoties, heroriëntatie (professioneel, in het huwelijk…).

You never walk alone!

Therapeutische wandelsessies hebben verschillende voordelen. De belangrijkste zijn dat:

  • Je vrijer en natuurlijker kunt praten. Doordat je aan het wandelen bent, gaat het praten vlotter. De therapie is minder formeel, natuurlijker en soms is het gewoon makkelijker om te praten met iemand die naast je loopt en niet voor je zit. De therapeutische relatie wordt menselijker en je communiceert op verschillende vlakken.
  • Je band met de natuur wordt aangehaald, je kunt herbronnen: je concentreert je op het nu, je vindt weer aansluiting op heilzame prikkels uit je omgeving… Wandelen wordt een katalysator en de natuur doet dienst als een neutraal en mild kader.
  • De lichamelijke effecten meteen merkbaar zijn. Een lichaam in beweging krijgt verse zuurstof binnen, de bloedsomloop wordt gestimuleerd en er wordt weldadige endorfine geproduceerd. We komen in een ideale toestand terecht om “het hoofd leeg te maken”.
  • Veranderingen efficiënter in de hersenen worden opgeslagen.

Hoe verloopt een sessie?

Een Walking Therapy sessie duurt over het algemeen een uur. Zorg ervoor dat je kleding aangepast is aan de weersomstandigheden en dat je goede wandelschoenen draagt. Neem ook een flesje water en zakdoeken mee. Walk and talk-sessie zijn doeltreffend bij burn-out, depressie, fobieën en andere neuroses. “De duur van een psychoanalytische therapie wordt met Walking Therapy ongeveer gehalveerd”, schat Jean-Bernard Gauci. Hijzelf ontvangt zijn patiënten ook in zijn praktijk. “Langere wandeltochten zijn bijzonder nuttig bij grote veranderingen in ons leven (scheiding, rouw, carrièreswitch…) of relatieproblemen.”

Moet je dringend weer op adem komen? Heb je er nood aan om je hoofd leeg te maken? Wil je graag advies en een luisterend oor? De gezondheidswerkers wandelen met je mee!

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024