gezonde zoute snacks

3 gezonde snacks om je zoute trek te stillen

Het is zo verleidelijk, even een paar chipjes om die lekkere trek te beantwoorden. Goed nieuws: deze salty snacks kun je zonder spijt wegwerken.

Leestijd: 2 minuten

Gezonde zoute snacks

Hoewel het voor de meeste mensen gezond is om af en toe een zoute snack te eten, moeten sommigen hun zoutinname beperken om bepaalde medische aandoeningen, zoals nieraandoeningen en hoge bloeddruk, onder controle te houden. En dan bedoelen we vooral zoutrijke voeding zoals fastfood, chips en macaroni met kaas uit een doos. Gelukkig zijn er nog genoeg voedzame, gezonde zoute snacks om zoute verlangen te stillen zonder je er schuldig over te moeten voelen:

1. Gezouten macadamianoten

Gezouten macadamianoten hebben een romige, knapperige textuur en een zoute smaak. En behalve dat ze je zoute trek stillen, zitten ze volgens dit onderzoek ook boordevol voedingsstoffen zoals gezonde vetten, proteïne, vezels, vitaminen en mineralen. Macadamianoten zijn vooral rijk aan mangaan, een mineraal dat essentieel is voor de gezondheid van je botten, metabolisme, zenuwstelsel, immuunsysteem en hormoonfunctie. Én het werkt als antioxidant om de lichaamscellen te beschermen tegen schade. Je kunt macadamianoten eten met een stuk fruit voor een evenwichtige zoete en zoute snack.

Gezouten macadamianoten

 

2. Zelfgemaakte zoete aardappel chips

Gefrituurde chips? Niet nodig. Er zijn gezonde alternatieven, zoals het bakken van voedzame zoete aardappel chips. Het kost een kwartiertje van je tijd en zal resulteren in knapperige, zelfgemaakte chips die je nauwelijks kunt onderscheiden van de reguliere. Snijd hiervoor zoete aardappelen in dunne plakjes, smeer ze in met olijfolie, bestrooi ze met zeezout en bak ze gedurende 10 minuten op 180°C tot de randjes crispy zijn. Draai de chips daarna om zet nog 3 minuten in de oven totdat ze helemaal knapperig zijn. Blijf bij de oven staan want ze verbranden snel in de laatste minuten.

 

Lees ook
Snacken zonder schuldgevoel: denk eens aan deze simpele tussendoortjes >

 

3. Olijven

Dit fijne onderzoek toont aan dat olijven vol zitten met zogeheten fenolische verbindingen, waaronder secoiridoïden, verbascoside, en flavonoïden. In mensentaal: fenolverbindingen zijn antioxidanten die cellen helpen beschermen tegen oxidatieve schade en ontstekingen. Olijven bevatten 100-400 mg fenolische stoffen per 100 gram olijfvrucht, wat ongeveer evenveel is als in 1 kg extra vierge olijfolie. Combineer olijven met wat kaas voor een koolhydraatarme zoute snack.

 

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024