ontbijten met rijst

Ontbijten met rijst! 3 verrassende, voedende recepten

Rijst is niet alleen een goede basis als avondmaal, je kan het ook perfect verwerken in je ontbijt. Ontdek hier de voordelen van rijst en hoe je ermee aan de slag gaat in de ochtend.

Leestijd: 2 minuten

Waarom rijst?

Rijst bevat zowel koolhydraten als eiwitten. Verder bevat witte rijst veel mineralen en is bruine rijst is een bron van vezels wat zorgt voor een goede spijsvertering. Daarnaast zorgen de vitaminen en mineralen in rijst voor een goed functionerend metabolisme. Meer dan genoeg redenen dus om rijst in je dagelijks ontbijt te verwerken.

1. Helend rijstontbijtje

Wat gekookte rijst over van het avondeten? Verwerk deze dan in een lekker, zoet ontbijtje. Meng de rijst in een pannetje met plantaardige melk – je kan kiezen voor rijstmelk maar ook voor bijvoorbeeld soja of havermelk -, voeg vervolgens een theelepeltje kurkuma, een halve teelepel kaneel en gemberpoeder en een snuifje zwarte peper toe. Doe het mengsel in een leuk kommetje en werk af met kokosschilfers en wat blauwe bessen.

Wist je dat? Kurkuma een antioxidant is die zorgt voor soepele spieren, een goede spijsvertering en een gezond hart? Daarnaast kan het wonderpoedertje ook verlichting bieden tegen hooikoorts.

2. Rice bowl met avocado en een eitje

Toch meer zin in een hartig ontbijt? Probeer dan zeker eens deze ricebowl. Meng een handje spinazie, een fijngesneden lenteuitje, gekookte bruine rijst en een scheutje wijnazijn in een pannetje en laat het rustig opwarmen. Kruid naar smaak met peper en zout. Bak vervolgens een spiegeleitje en snijd een kwart avocado in stukjes. Schik vervolgens het rijstmengsel samen met het eitje en de avocado in een kom en geniet ervan! Voor een extra kick voeg je wat pikante saus toe zoals siracha.

Wist je dat? Dit ontbijtje een bron is van eiwitten (eieren), vezels (bruine rijst), gezonde vetten (avocado) en vitaminen (spinazie bevat vitamine A, vitamine K en foliumzuur). De pikante saus zorgt voor een versneld metabolisme.

3. Rijstwafels op 3 manieren

Heb je weinig tijd? Geef je rijstwafel dan eens een twist. Kies voor een powerbooster met een laagje pindakaas, schijfjes banaan, chiazaden en kokosschilfers of een rijstwafel met ricotta, honing en blauwe bessen. Meer zin in  een hartige versie, kies dan voor kruidenkaas, gerookte zalm en wat dille of avocado met een beetje citroensap en kerstomaatjes. De combinatiemogelijkheden zijn eindeloos.

Tip: Ook lekker als gezond tussendoortje!

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024