snelle herfstrecepten

Street food: 5x zonnige én snelle herfstrecepten om je aan te verwarmen

Waar het bij street food om draait? Lekker eten, snelle bereiding, verleidelijke geuren en mooie kleuren. Ontdek enkele zonnige herfstrecepten uit de Levant en het Middellandse Zeegebied en proef zo een stukje van de zomer in de herfst.

Leestijd: 5 minuten

Het receptenboek Street Food, le cœur de la cuisine méditerranéenne is samengesteld door Simona El-Harar en creëert gezelligheid aan tafel met behulp van 75 eenvoudige en snelle herfstrecepten en andere bereidingen. Hieronder enkele familierecepten uit keukens die van generatie op generatie zijn doorgegeven.

Pickles van groenten

Recept Pickles

Ingrediënten:

– 600 g groenten naar keuze: radijsjes, groene paprika, chilipeper, wortel, bloemkool, jonge ui, courgette, kleine biet, rode kool, koolrabi…

Voor de marinade:

– 250 ml water
– 250 ml witte wijnazijn
– 2 koffielepels zout
– 1 koffielepel poedersuiker
– 2 koffielepels korianderzaadjes
– 2 koffielepels zwarte peperkorrels

Bereiding:

Steriliseer de potten: was ze grondig en zet ze vervolgens gedurende ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 160-180°C.

Meng het water en de azijn in een grote kom. Voeg zout en suiker toe en roer tot ze zijn opgelost.

Hak de groenten in grove stukken. Als je rode kool gebruikt, snijd je die eerst doormidden en vervolgens in de lengte 3 cm in. Snijd ten slotte in de andere richting langs dezelfde lengte om kubussen te vormen.

Giet de groenten in de gesteriliseerde potten. Goed aandrukken. Doe een paar korianderzaadjes en peperkorrels in elk potje.

Giet het water-azijnmengsel in de potten, zodat de groenten volledig ondergedompeld zijn. Sluit de potten en bewaar ze op een koele, donkere plaats gedurende 2-3 weken… als je zo lang kunt wachten.

Ceviche van makreel

Recept makreel

Ingrediënten:

– 2 zeer verse middelgrote makreelfilets
– 1 middelgrote rode ui
– 2 middelgrote rode chilipepers
– Sap van 3 limoenen
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 koffielepel fleur de sel
– Een paar verse Thaise basilicumblaadjes (of gewone basilicum als je geen Thaise basilicum kan vinden)

Bereiding: 

Vraag de visboer om de makreel te fileren en het vel te verwijderen. Snijd de filets in kleine blokjes.

Pel de rode ui en snijd hem in dunne ringen. Hak de chilipepers fijn.

Schik de vis op een serveerschaal en versier elk stuk met een schijfje rode ui en wat chilipeper.

Besprenkel met limoensap en olijfolie. Bestrooi met fleur de sel en werk af met een blaadje basilicum.

Laat 15 tot 20 minuten in de koelkast alvorens op te dienen.

Libanese Nachten

Recept Libanese Nachten

Ingrediënten:

Voor de basis:

– 1 liter volle melk
– 140 g griesmeel
– 50 g poedersuiker
– 2 koffielepels oranjebloesemwater of rozenwater

Voor de roomvulling:

– 150 ml volle melk
– 30 g maïzena
– 1/2 koffielepel vanille-extract
– 500 ml room
– 30 g poedersuiker

Voor de suikersiroop:

– 130 g poedersuiker
– 160 ml water
– 1 koffielepel rozenwater
– Sap van 1 citroen

Voor de decoratie:

– 200 g pistachenoten

Bereiding:

Doe alle ingrediënten voor de basis in een middelgrote pan en breng ze al roerend aan de kook. Wanneer het mengsel aan de kook is gekomen, zet je het vuur laag en laat je het ongeveer 10-15 minuten sudderen tot de pap is ingedikt.

Giet het mengsel in een serveerschaal of vierkante bakvorm van 20 x 20 cm en 5 cm diep. Gebruik een spatel om de bovenkant glad te strijken. Dek af met vershoudfolie en laat 20 minuten afkoelen bij kamertemperatuur. Zet 45 minuten in de koelkast.

Giet voor de roomvulling de melk in een kleine kom en meng met de maïzena en het vanille-extract.

Giet de room en de suiker in een middelgrote steelpan. Breng het aan de kook en roer af en toe om de suiker op te lossen. Wanneer de room gekookt heeft, zet je het vuur lager en voeg je de melk en de maïzena toe: de room zal vrij snel indikken tot de consistentie van een dunne vla.

Giet de roomvulling over de afgekoelde bodem. Laat het gerecht iets afkoelen en zet het dan minstens 20 minuten terug in de koelkast.

Doe voor de siroop alle ingrediënten in een kleine steelpan, breng aan de kook en laat ongeveer 10-15 minuten koken tot de siroop dikker wordt, maar vloeibaar blijft: de achterkant van een lepel moet lichtjes bedekt zijn. Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel de pistachenoten over een bakplaat en bak ze ongeveer 10-15 minuten. Verwijder en hak fijn.

Bestrooi, wanneer de bodem en de room zijn afgekoeld, met de gehakte pistachenoten en serveer met een klein kannetje siroop om over het dessert te gieten.

Falafel

Recept falafel

Ingrediënten:

– 200 g gedroogde kikkererwten
– 1 grote bos peterselie
– 1 grote bos koriander
– 1 kleine groene chilipeper
– 3 teentjes knoflook
– 1 koffielepel komijn
– 1 koffielepel zout
– 1/2 koffielepel gemalen kardemom
– Sap van 1/2 citroen
– 1 koffielepel bakpoeder
– Zonnebloemolie om te frituren

Bereiding: 

Laat droge kikkererwten een nacht weken in water. Zorg ervoor dat er minstens 5 cm water op de kikkererwten staat, zodat ze voldoende water kunnen opnemen.

Giet de kikkererwten de volgende dag af en spoel ze in koud water. Droog ze goed af. Hak de peterselie, koriander, groene chili en gepelde teentjes knoflook grof.

Giet de kikkererwten, de peterselie, de koriander, de chilipeper, de knoflook, de komijn, het zout, de kardemom, het citroensap en het bakpoeder in de mengkom van een keukenmachine en laat draaien tot de textuur lijkt op grof zand. Laat zeker niet te fijn.

Giet het mengsel in een kom, dek af en zet 1 uur in de koelkast. Dankzij deze stap blijven de falafels compact tijdens het bakken.

Verhit ongeveer 8 cm olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Vorm van het mengsel balletjes ter grootte van een golfbal. Knijp ze stevig met de handen om te voorkomen dat ze breken.

Leg de falafels voorzichtig in de hete olie, die ongeveer 180 °C moet zijn: test de temperatuur van de olie door er een beetje van het mengsel aan toe voegen. Het moet onmiddellijk beginnen te borrelen. Bak de falafels tot ze goudbruin zijn.

Labneh

Recept labneh

Ingrediënten:

– 500 ml volle Griekse of Bulgaarse yoghurt
– 2 koffielepels zeezout

Bereiding: 

Doe de yoghurt en het zout in een grote kom en klop alles goed door elkaar.

Leg een schone handdoek (of beter nog, een fijn kaasdoek) in een grote kom en giet er het yoghurt- en zoutmengsel in.

Sluit de doek en bind hem vast met een touwtje om een zakje te vormen.

Hang de zak boven de kom en laat die 1 of 2 dagen bij kamertemperatuur uitlekken.

Als de labneh klaar is, open je voorzichtig de handdoek en leg je de labneh op een serveerschaal als je hem meteen opeet. Anders kies je voor een plastic doos als je hem in de koelkast bewaart. De labneh is ongeveer een week houdbaar.

 

Boek street food

Street Food, le cœur de la cuisine méditerranéenne – € 25,95

De andere 5 recepten ook ontdekken? Dat doe je in de herfsteditie van Fifty & Me Magazine, dat nu in de winkel ligt. Meer tips als deze of mooie verhalen? Haal ‘m nu of abonneer.


© Fiftyandme 2024