avondmens

Avondmens? Volgens onderzoek is het dan slecht om vroeg op te staan

Morgenstond heeft goud in de mond, zo luidt het oude spreekwoord. Maar dat gaat duidelijk niet voor iedereen op. Ben je een nachtuil en heb je moeite om vroeg uit de veren te gaan? Dan is dat vervelend, want volgens onderzoek blijkt het dat je daar je hele leven last van zal blijven houden.

Leestijd: 2 minuten

In lijn met je biologische klok

Volgens het onderzoek, dat gepubliceerd is op ScienceAlert, hebben ‘ochtendmensen’ minder vaak depressies en andere mentale problemen. Dat zou komen omdat ze zich minder hoeven aan te passen aan het ‘normale ritme’. Voor een avondmens is dat anders, en dat is vervelend omdat veel verplichte activiteiten in de ochtend plaatsvinden (zoals je job of vrijwilligerswerk). Biochemicus Jessica O’Loughlin doet uitspraak over de onderzoeksresultaten:  “We hebben ontdekt dat mensen die niet in lijn leven met hun biologische klok, vaker depressief zijn en over het algemeen een lager welzijn rapporteren. We denken dat dat komt doordat avondmensen voortdurend tegen hun biologische klok in moeten gaan, omdat ze vroeg op moeten voor werk.” Dat kan resulteren in fysieke klachten die je het beste kunt vergelijken met een flinke jetlag.

Lees ook
Onze 15 minuten workout om thuis te doen (en je hebt er niks voor nodig) >

En dat is belangrijk: de studie bevestigt namelijk ook nog eens hoe belangrijk het is om je biologische klok te kunnen volgen. Als avondmens vroeg opstaan is dus volgens hen echt niet zo goed. Oplossing? Flexibeler werken – zoals we de maatschappij de afgelopen maanden al veel meer is gaan doen. Mocht dat voor jou nog niet het geval zijn, dan kun je nu misschien dit artikel ook nog eens onder de neus van je baas leggen.

Toch ochtendmens worden

Goed, we begrijpen: nu wil je ochtendmens worden. Kan dat? Niet direct: je kunt je biologische klok nu eenmaal niet veranderen. Daarbij is dat ook nog eens genetisch bepaald. Je kunt ‘m wel foppen door te spelen met licht. Blijf in de avonden weg van blauw licht, zoals beeldschermen, en absorbeer in de ochtend zoveel mogelijk licht. Ga naar buiten, doe een lange wandeling, ontbijt (zo vroeg mogelijk) voor het raam… Ook je lampen aanzetten is al effectief.

Bedenk daarnaast voor jezelf een vast slaapritme waar je je elke dag aan houdt. Een eet niet laat in de avond, het liefst in ieder geval niet meer na 19u00.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024