sinaasappelsap drinken ochtend

Is sinaasappelsap drinken in de ochtend een goed idee?

Ooit aanwezig op elke ontbijttafel, is het traditionele sinaasappelsap niet langer zo populair. Vandaag wordt het zelfs beschouwd als een valse vriend met schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Maar hoe zit het nu echt?

Leestijd: 2 minuten

Onder de clichés die worden geassocieerd met het ideale ontbijt en worden aangeprezen door tal van reclamemakers, neemt het klassieke glas sinaasappelsap drinken in de ochtend een belangrijke plaats in. Het wordt gepresenteerd als een bron van vitamine C, een oppeppertje om de dag mee te beginnen. Toch is het belangrijk om het sap met mate te nuttigen.

Vijf redenen om minder sinaasappelsap te drinken

Hoog suikergehalte. Wist je dat één sinaasappel het equivalent van 7 blokjes suiker bevat? Zo’n 10 gram per 100 ml, hetzelfde als een blikje frisdrank. De grote hoeveelheid suiker veroorzaakt een hypoglykemische piek in het lichaam, waardoor je nóg meer zin krijgt in suiker.

Een verzurend effect. Elke ochtend sinaasappelsap drinken op een lege maag kan gastro-oesofageale refluxziekte verergeren, met brandend maagzuur tot gevolg. De zuurtegraad van citrusvruchten kan echter worden geneutraliseerd door ze te combineren met ontbijtproducten.

Korte bewaartijd. Sinaasappelsap is erg slecht houdbaar en het vitamine C-gehalte oxideert snel. Daarom is het raadzaam om evenveel sap uit te persen als je per keer kunt drinken.

Niet erg hydraterend. Zodra je uit bed komt, moet je lichaam rehydrateren. Vruchtensap draagt daar helaas niet aan bij, in tegenstelling tot het best mogelijke alternatief: water (geconsumeerd op kamertemperatuur).

Bedreiging voor je tanden. Sinaasappelsap dagelijks consumeren houdt twee grote risico’s in voor de tanden: een hoger risico op gaatjes door het hoge suikergehalte en de aantasting van het tandglazuur. Beide kunnen worden beperkt door het sap te verdunnen met water. Het is in ieder geval aan te raden om je tanden niet te poetsen zonder eerst je mond te spoelen met een groot glas water.

De deugden van sinaasappelsap

Bovenstaande argumenten betekenen niet dat je citrusvruchten meteen van je tafel moeten verbannen. Als je van sinaasappelsap houdt, beperk dan gewoon de consumptie ervan en kies voor het meest natuurlijke sap: sap geperst uit vers fruit, om zo het hoge vitamine C-gehalte van sinaasappels (circa 50 mg/100g) optimaal te benutten. Als je wat tijd over hebt, is er niets beters dan de sinaasappel in partjes te snijden om te profiteren van de rijke samenstelling. Dat komt doordat sinaasappels boordevol vezels zitten, die essentieel zijn voor een gezonde darmflora en niet aanwezig zijn in het sap zelf. In de winter heb je trouwens extra baat bij de vrucht, want sinaasappels stimuleren immuunsysteem door de aanwezigheid van vitamine C en zitten ook nog eens vol antioxidanten (flavonoïden en carotenoïden) – kostbare hulpmiddelen in de strijd tegen vroegtijdige celveroudering.

Wat de soort betreft, geniet het de voorkeur biologische sinaasappels te kopen om de aanwezigheid van pesticiden te beperken. Samen met druiven behoren sinaasappels namelijk tot de meest door chemicaliën vervuilde producten. Eén zo’n chemische stof is fungicide imazalil, dat vaak aanwezig is in Spaanse sinaasappelen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024