menstruatie 40e

Waarom je menstruatie ook rond je 40e kan veranderen

De aanloop naar je menstruatie is voor velen een moment waarop emoties harder binnenkomen dan normaal. Maar misschien merk je als 40-jarige vrouw dat je dat de laatste tijd anders ervaart. En wellicht is je menstruatie ook onregelmatiger, lichter, heviger, of gewoonweg anders dan anders. Of de tijd tussen je menstruaties wordt langer of korter.

Leestijd: 2 minuten

Oestrogeen en progesteron

Hoewel steeds meer vertrouwd geraken met de term premenopauze (ook wel de overgangsfase vóór de menopauze), is er nog steeds veel verwarring over wat er gebeurt met ons lichaam tijdens deze periode, vooral met betrekking tot onze menstruatie.

Het zit zo: in een typische menstruatiecyclus produceren de eierstokken het hormoon oestrogeen. Oestrogeen bouwt de bekleding in de baarmoeder op, waar een zwangerschap zou kunnen innestelen. Halverwege de cyclus vindt de eisprong plaats. Als je niet zwanger wordt, wordt het hormoon progesteron aangemaakt, dat het baarmoederslijmvlies moet afsterven en je humeur regelt.

Onregelmatig

Maar wanneer je de leeftijd van 40 passeert, hoef je niet noodzakelijk elke maand nog een eisprong te hebben. Dat betekent dat je oestrogeendominantie kunt krijgen, waardoor het baarmoederslijmvlies dikker wordt. Dat opgebouwde slijmvlies moet er tijdens de menstruatie uit, waardoor de bloedingen heftiger kunnen zijn en soms veel langer kunnen duren dan je gewend bent.

De ongesteldheden kunnen niet alleen zwaarder zijn, maar ook juist lichter. Of ze komen korter of juist langer na elkaar. Wanneer de cyclus van je menstruatie eenmaal duidelijk verandert – vaak in combinatie met opvliegers en nachtelijk zweten – dan weet je dat je in de premenopauze zit.

Lees ook
Nachtzweten: 6 belangrijke oorzaken en de mogelijke oplossing
>

De afname van progesteron bij 40-jarigen kan ook leiden tot wisselende stemmingen, slapeloosheid en slaapstoornissen, wat nog verergerd wordt door de bijbehorende daling van serotonine (gelukshormoon) en oxytocine (knuffelhormoon). Serotonine en oxytocine zijn twee neurotransmitters waarvan ook minder wordt geproduceerd als het oestrogeenniveau daalt.

Hormonale overgang verzachten

Maar er manieren om het te verzachten. En kun je daar al mee beginnen in je dertiger jaren, des te beter. En hoewel het niet te gezellig klinkt, kan het wel helpen om insulineresistentie te voorkomen, wat vermoeidheid, slapeloosheid en opvliegers kan veroorzaken. Consumeer met mate suiker, alcohol en gluten. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt (60 tot 100 gram per dag). Voldoende hydratatie (van zowel water als je voeding) is ook essentieel. En ja, ook lichaamsbeweging is van belang, en dan vooral weerstandstraining. Weerstandstraining is training waarbij wordt gewerkt met een bepaalde tegenkracht. Bijvoorbeeld je eigen lichaamsgewicht, elastische fitnessbanden, losse gewichten of water. Dit zorgt namelijk voor conditie, zonder dat het je zenuwstelsel overbelast.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024