perineum versterken

Hoe het perineum versterken veel kwaaltjes na ons 50ste kan voorkomen

Het perineum, het stukje huid en steunweefsel tussen de vagina en anus, is een deel van het lichaam dat weinig aandacht krijgt. Na de bevalling en tijdens de menopauze kan het verzwakken. Maar waar dient het perineum eigenlijk voor en hoe kun je het versterken met oefeningen? We vertellen je alles wat je moet weten.

Leestijd: 2 minuten

Te vaak verwaarloosd

Vrouwen die zijn bevallen kennen de voordelen van perineale gymnastiek. Maar na deze periode wordt de verzorging van het perineum verwaarloosd. En dat is een ernstige fout, want tijdens de menopauze vervult dit deel van het lichaam zijn belangrijkste rol niet meer: het ondersteunen van de geslachtsorganen. Het perineum is een grote spier die het schaambeen met het stuitbeen verbindt. Het omringt de urethra, de vagina en de anus. Aldus een belangrijk orgaan die we moeten herstellen.

Waarom moeten we het perineum versterken?

Om de gevolgen van de bevalling en later de menopauze te beperken, is het belangrijk om het perineum te versterken. Naarmate we ouder worden, ontspant de spiermassa. Dit kan leiden tot urineverlies, pijn, gevoelsverlies en gasvorming. Bovendien helpt een gespierde perineum de sensatie tijdens geslachtsgemeenschap te verbeteren. De wanden van de vagina worden strakker en de sensatie tijdens de penetratie neemt toe. Het versterken van het perineum is vooral belangrijk om een verminderde functie van de organen te voorkomen, een aandoening die meestal na de leeftijd van 40 optreedt. In medisch jargon noemt dit een genitale verzakking.

Hoe kun je dit het beste doen?

Het is raadzaam om eerst met je gynaecoloog te overleggen voordat je aan een thuisprogramma begint. Gelukkig bestaan er enkele effectieve methodes die je gemakkelijk kunt uitvoeren:

  • Voer dagelijks een pilatessessie van ongeveer 10 minuten uit. Dit versterkt niet alleen het perineum maar ook je buikspieren, beenspieren en rugspieren. Op YouTube vind je verschillende tutorials die je kunt volgen, zoals deze:

  • Versterk je perineum door gebruik te maken van vaginale kegeltjes of geishaballen. Houd ze minimaal één keer per week in, naarmate  je oefent, kun je ze langer inhouden. Weet je niet welke materiaal je moet kopen om te oefenen? Er bestaat een website gewijd aan het perineum: perineeshop.com. Hier vind je alles wat je nodig hebt en meer, inclusief tips en oefeningen. Het is een discrete online aankoop, waardoor een bezoek aan een sekshop niet meer nodig is. Alhoewel…

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024