Huisdier ontwormen

Waarom is het zo belangrijk om je huisdier te ontwormen?

Hoewel ze discreter zijn dan teken of vlooien, zijn wormen niet minder gevaarlijk voor de gezondheid van je hond of kat. We noemen graag alle redenen waarom het belangrijk is om je huisdieren te ontwormen.

Leestijd: 3 minuten

Beter voorkomen dan genezen

Het is absoluut belangrijk om je huisdier te ontwormen, maar eerst en vooral moet je weten dat er verschillende types wormen zijn en evenveel manieren om ze te krijgen. We hebben het dan over rondwormen of platwormen, maar ook over lintwormen, hartwormen, enzovoort. Elk type brengt een ander soort moeilijkheid met zich mee. Aanvankelijk zal je niet merken dat je huisdier besmet is met wormen. Sommige wormen zijn zichtbaar in de ontlasting van je hond of kat, anderen blijven helemaal onopgemerkt. Maar na verloop van tijd zullen de symptomen er niet om liegen: je huisdier zal vermageren, last hebben van diarree of constipatie, een doffe vacht, bloedarmoede of hoesten. De symptomen zijn afhankelijk van het type worm, maar ook van de leeftijd en het immuunsysteem van je dier.

De parasieten uitroeien is van levensbelang voor je huisdier, maar ook heel belangrijk voor de gezondheid van de mensen om je heen. Sommige wormen – die zowel bij katten als bij honden voorkomen – kunnen ook overgedragen worden op mensen. Dat is het geval bij mijnwormen, spoelwormen of lintwormen, waarvan sommige varianten dramatische gevolgen kunnen hebben. Vooral kleine kinderen zijn vatbaar voor besmetting: ten eerste omdat ze meer in contact komen met de grond waarop de larven aanwezig zijn, maar ook omdat hun immuunsysteem nog niet helemaal ontwikkeld is. Kleintjes stoppen vaak hun vingers in hun mond en we denken er niet altijd aan om hun handen te wassen als ze onze gezelschapsdieren hebben geaaid. En dan hebben we het nog niet gehad over de likjes die honden hen zo graag geven!

Kort samengevat: wormen komen vaak voor, ze zijn gevaarlijk voor dieren maar ook voor mensen, ze gedijen perfect in het milieu en ze vermenigvuldigen zich snel! Daarom raadt het ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites) aan om vier keer per jaar een preventieve behandeling uit te voeren. Toch is het belangrijk om bij de behandeling rekening te houden met de levenswijze van het dier, de leeftijd, hoe vaak het buitengaat, en de mogelijke contacten met kinderen. Een ontworming om de drie maanden is een minimum, en het is aangeraden je dierenarts om advies te vragen in geval van verhoogd risico (jonge kinderen, ouderen of zwaar zieke personen). Afhankelijk van de situatie kan je een keer per maand een ontwormingsmiddel geven om de risico’s op besmetting te verminderen.

Maar welk middel is het beste? De meeste ontwormingsmiddelen worden oraal toegediend in de vorm van tabletten (maar er bestaan ook siropen of pipetten met een vloeistof die op de huid aangebracht moet worden). Om te voorkomen dat je huisdier het pilletje stiekem weer uitspuwt achter de zetel, ontwikkelde Bayer een efficiënte formule tegen platwormen en rondwormen in de vorm van een snoepje. Drontal® Dog Tasty zijn smakelijke ontwormingstabletten met vleessmaak in de vorm van een botje die de meeste honden maar al te graag opeten.

3 tips om wormen te bestrijden

Je hond en/of kat ontwormen volgens de adviezen van de dierenarts is essentieel (zowel voor het welzijn van je huisdier als om de risico’s op overdracht op de mens te vermijden), maar we raden je eveneens het volgende aan:

Ruim uitwerpselen op

De uitwerpselen van een besmette hond of kat bevatten enorm veel microscopisch kleine eitjes die een gevaar kunnen inhouden voor andere dieren, maar ook voor je familie. Het is dus noodzakelijk om de uitwerpselen op te ruimen, uiteraard in de publieke ruimte maar ook dagelijks in de tuin of hun bak. Als gemeentes erop staan dat uitwerpselen van honden op straat in de vuilbak gegooid worden en dat ze tijdens bepaalde periodes van het jaar niet op de stranden mogen, is dat omdat hun uitwerpselen een reëel gevaar voor de hygiëne vormen.

Maak hun mandje en speelgoed schoon

Stofzuigen en dweilen is noodzakelijk om een goede hygiëne te bewaren. Denk er ook aan om regelmatig de kussens, dekentjes en het speelgoed van je lieveling te wassen.

Behandel tegen vlooien

Ook vlooien kunnen dragers zijn van bepaalde platwormen. Het is meerbepaald de larve van de vlo die mogelijk besmet werd in het milieu. Een ze volwassen is en op een dier springt om zich te laven aan zijn bloed, kan ze het op haar beurt besmetten (als hij zich bijt of likt en de vlo inslikt). Daarom is een preventieve vlooienbehandeling voor honden en katten ten zeerste aangeraden.

Vraag je je af of je hond of kat besmet is met een parasiet? Een eenvoudige analyse van zijn/haar stoelgang door de dierenarts zal uitsluitsel geven. Die zal je ook het meest geschikte product aanraden om de wormen te behandelen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024