restjes

Tips + recepten: restjes verwerken

Leestijd: 3 minuten

Als je vrienden of familie ontvangt, voorzie je liever een beetje teveel eten voor het geval dat je gasten reuzenhonger zouden hebben. Maar restjes weggooien, daar is geen sprake van! Kwalitatieve producten kan je de volgende dag verwerken in heerlijke gerechten. Tips en recepten.

Nu ht koud en donker is, hebben we meer zin dan ooit om de banden met onze vrienden en familie aan te halen met hartverwarmende maaltijden rond de open haard. Een gastvrijheid die gepaard gaat met overdadige schotels die volgen op lekkere aperitiefjes, maar ook met een frigo vol restjes. Volgens een enquête van de Waalse overheid in februari 2015 verspilt iedereen tussen de 14 en de 23 kg voedsel per jaar. Dat kost ons zo’n 174€ per jaar per huishouden. Maar het is ook een ethisch probleem ten aanzien van de hulpbehoevendheid van veel mensen om ons heen.

Je kan je restjes doneren in een ‘solidaire frigo’ als er ergens één bij u in de buurt staat (zoals in Waterloo, op de parking van de Tennis van Waterloo (boulevard Rolin) of in Brussel via de vzw Corvia die hulp biedt aan daklozen).

Met een beetje creativiteit en verbeelding kan je je producten de volgende dag ook een tweede leven geven in de vorm van een feestelijke maaltijd. Becel draagt zijn steentje toe aan de strijd tegen de verspilling en geeft je 2 recepten waarin je de restjes van een (feest)maaltijd kan verwerken. De ideale oplossing om je gasten lekkere, makkelijke, evenwichtige en verrassende maaltijden voor te schotelen… na het feest!

En met deze tips vermijd je sowieso dat te veel te veel in huis haalt:

  1. Volg een goed recept om de hoeveelheden goed in de schatten.
  2. Doe boodschappen met een boodschappenlijstje (en respecteer het!). Daar zet je niet alleen op wat je nodig hebt, maar ook hoeveel je precies nodig hebt van elk product.
  3. (Klaargemaakte) restjes van kip of kalkoen kunnen ingevrozen worden in kleine porties om later in een salade te verwerken (tot 3 maanden). Dat geldt ook voor verse sauzen (zonder room).
  4. Restjes verse groenten gaan in de soeppot.
  5. Kies voor een feestelijke en gezellige Zweedse gewoonte en nodig je vrienden mét hun restjes uit voor een « Smörgåsbord », een buffet van koude en warme gerechten. Een geniaal idee om verspilling te beperken, en wie weet, inspiratie op te doen voor een volgende feestmaaltijd.

Lees snel onze recepten op de volgende pagina’s!


© Fiftyandme 2024