jong blijven in hoofd

4 tips om jong te blijven in je hoofd en je brein in topvorm te houden

Ze zeggen weleens dat je maar zo oud bent als je je voelt… Maar je geest scherp houden in weerwil van de jaren, daar kan je aan werken. Hieronder een snelle micro-coachingsessie om je brein in topvorm te houden.

Leestijd: < 1 minuut

1. Uit de sleur komen

Onze hersenen maken continu nieuwe zenuwcellen aan. Maar afhankelijk van de omgeving kan dat vermogen afnemen of zelfs verloren gaan. Hersenen houden niet van routine, dus waarom stap je niet eens uit je comfortzone? Verschillende studies hebben aangetoond dat stimulerende hobby’s (zoals tuinieren, knutselen, reizen of schilderen) je alertheid op peil houden. Door je gewoontes te veranderen, leer of ontwikkel je vaardigheden die de hersenfunctie stimuleren. Met andere woorden: doe wat je leuk vindt!

2. Cultiveer je kinderlijke geest

Nieuwsgierigheid is geen slechte zaak! Vooral als je dorst naar kennis voortvloeit uit leerhonger. Een vreemde taal leren, lezen, een instrument bespelen, musea bezoeken… Allemaal zijn het manieren om je hersenen te voeden en neuronale verbindingen te creëren die je cognitieve functies op hun best houden.

3. Verrijk je sociaal leven

Sociaal-affectieve interacties stimuleren de hersenen en de vorming van nieuwe neuronen. Een goed excuus om vrienden uit te nodigen voor een etentje, je in te schrijven voor workshops, een yogales te volgen of misschien zelfs wat forums te bezoeken.

4. De liefde bedrijven

Wat je hersenen ook ten goede komt? Een actief seksleven. Vrijen is niet alleen aangenaam op lichamelijk vlak, het stimuleert ook de afscheiding van oxytocine (het zogenaamde hechtingshormoon). “Wanneer het vrijkomt, activeert het dopamine: de chemische sleutel die ons levenslustig maakt,” zegt professor Sablonnière, auteur van het boek ‘Le Cerveau – Les clés de son développement et de sa longévité’.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024