eingledi

Eingleði: de IJslandse kunst om te genieten van het single zijn

Eingleði (Eingledi) is een woord en een begrip uit IJsland, wat betekent ‘genieten van het single zijn’ zonder enige druk. Het leven ten volle beleven in je eentje, het beste maken van de situatie, hoe anderen er ook tegenaan kijken.

Leestijd: 2 minuten

Hoewel clichés een voor een verdwijnen, lijkt eentje haast onbreekbaar: door een maatschappij die koppels overwaardeert, wordt single zijn vaak beschouwd als een mislukking. Maar wat als we weer een voorbeeld nemen aan onze noorderburen? Na Koselig, Hygge en Fika, is er nu ook Eingleði – een begrip dat is uitgevonden door de Scandinavische landen en inhoudt dat je geniet van je persoonlijke vrijheid, zonder het single zijn te zien als een zware last.

Genieten van het single zijn zonder je schuldig te voelen

Eingleði is een fenomeen dat zijn oorsprong vindt in IJsland, in 2022 gerangschikt als het derde gelukkigste land (na Finland en Denemarken) ter wereld. Het is een term die weinig bekend is in onze contreien, zich richt op het welzijn en vertaald kan worden als ‘het geluk van één zijn’ of ‘volmaakte eenzaamheid‘. Het gaat erom je single leven te accepteren en ervan te genieten, iets wat in Scandinavische landen wordt beschouwd als een venster naar geluk. Je geniet van jezelf en bent vrij om te doen wat je wil, waardoor alleen zijn niet langer gênant of negatief is.

Door te leven naar deze geluksfilosofie, kunnen alleenstaanden ook meteen het ideale antwoord geven op de vervelende maar welbekende vraag: ‘En, wanneer ga je je settelen?’

Wanneer single zijn je gelukkig maakt

Eingleði is absoluut niet bedoeld om koppels te bekritiseren. Het begrip is er gewoon om het plezier te benadrukken dat een enkele persoon kan voelen. Een plezier dat erg slecht begrepen wordt door koppels, soms met een vleugje jaloezie,” verklaart relatiepsychologe Martine Jonas. Welke adviezen we alleenstaanden kunnen geven om goed om te gaan met hun status? “Single zijn kan en mag niet synoniem zijn met eenzaamheid en somberheid. Integendeel. Eingleði geeft singles de mogelijkheid om te doen wat ze leuk vinden. Die houding wordt overigens steeds meer aangenomen door vrouwen, die zo een bondgenoot vinden om ‘single shaming’ tegen te gaan.”

Anaïs (54) is gescheiden is en heeft besloten de zoektocht naar geluk op zichzelf te richten. Ze beoefent Eingleði sinds het begin van haar single leven, zonder te weten dat het bestond. “Het maakt niet uit hoe anderen naar mijn levensstijl kijken. Ik ben gelukkig, althans dat gevoel heb ik. Ik heb volledige vrijheid. De vrijheid om thuis te komen wanneer ik wil, om partners te ontmoeten volgens mijn wensen, om tijd door te brengen met mijn familie zonder die te moeten delen met een schoonfamilie. Ik regel mijn tijd naar mijn voorkeuren. Mijn geluk is van mij, en ik geef er elke dag vorm aan. Verre van het Bridget Jones-syndroom, dus.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024