handdoeken en theedoeken

Handdoeken en theedoeken samen wassen is om deze reden geen goed idee

Sorteer je de was, dan doe je waarschijnlijk de handdoeken en theedoeken samen in één wasbeurt. Maar erg hygiënisch is dat niet.

Leestijd: 2 minuten

Bacteriën

Je droogt er je afwas mee af, je handen, haalt het af en toe over het aanrechtblad en de keukentafel en ga zo maar door. Wanneer je vieze oppervlakten afdroogt, zitten er vaak nog best wat verdwaalde etensresten op. Deze bacteriën gaan dus na elke afdroogbeurt in je theedoek zitten. Ze voelen zich maar al te fijn in de vochtige omgeving. Ga je de theedoek wassen? Doe dit dan op 60 graden om zoveel mogelijk bacteriën te doden.

Samen wassen

Maar álle bacteriën zullen niet gedood worden. En als je bedenkt dat je een handdoek gebruikt om je gezicht en lichaam af te drogen na het douchen, dan is het niet zo hygiënisch om het samen te wassen met theedoeken. De bacteriën van de theedoeken kunnen hiermee overgebracht worden op je handdoek en dat wil je natuurlijk niet. Je kunt het beste alle handdoeken die je in de badkamer gebruikt samen wassen, apart van de thee- en vaatdoekjes die je in de keuken.

Blijft er nog een vreemd geurtje aan de doeken zitten? Dan kun je een beetje schoonmaakazijn in de wasmachine gooien om deze weer weg te krijgen. Daarnaast is het ook verstandig om de theedoek, als je deze dagelijks gebruikt, ook dagelijks te vervangen – en dus ook te wassen.  En hoe vaak je handdoeken tot slot zou moeten wassen? Volgens Kelly A. Reynolds, een Amerikaanse professor en gezondheidswetenschapper, was je ze het beste na drie wasbeurten. Het is daarbij belangrijk dat je handdoek tussendoor volledig kunt laten drogen. Dat vertraagt de opstapeling van bacteriën en schimmels. Een washandje gebruik je het liefst maar één keer. Washandjes worden veel natter en vuiler dan een handdoek – denk maar aan make-upresten en dode huidcellen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024