Huis antiallergeen

Van kelder tot zolder: hoe maak je je huis antiallergeen?

We worden er steeds op gewezen dat het aantal astma- en allergielijders in de westerse wereld zowat verdubbeld is de laatste 20 jaar. Niemand blijft gespaard. Voor de gevoeligsten onder ons ligt achter elk hoekje wel een vijand op de loer. Wat ze eten, inademen en aanraken kan een reactie van het immuunsysteem op gang brengen. En het is die reactie die aan de grondslag ligt van allergische reacties. Tijd voor een antiallergeen huis!

Leestijd: 2 minuten

Uiteraard bestaan er sprays, minerale oplossingen (beschikbaar bij de apotheker) die reageren met de allergenen die in textiel zitten (matrassen, kussens, gordijnen, sofa’s…) door hun proteïnestructuur te wijzigen (denaturatie). Het gebruik van dergelijke producten vermindert vervolgens de blootstelling aan allergenen. Maar om je huis zo antiallergeen mogelijk te maken, kan je ook een aantal gewoontes aankweken bij wijze van preventieve veiligheidsmaatregel:

In de slaapkamer

Open de jacht op mijten die zich schuilhouden in stof en beddengoed. Overtrek je matras met een anti-mijtenhoes. Opteer voor kussens en dekbed in een wasbare, synthetische stof. Verschoon de lakens wekelijks. Laat het bed overdag open liggen zodat de vochtigheid de kans krijgt om te verdampen. De muren krijgen een laagje verf of behangpapier, geen stoffen bekleding. Ook het vloerkleed moet weg.

In het salon

De voorkeur gaat uit naar een zetel in leder of Skai. Haal de dubbele gordijnen weg en vervang ze door voile. Hou je van een haardvuur? Opgepast dan! Gassen, zoals stikstofdioxide, kunnen daarbij in de woonomgeving terechtkomen, astmalijders zijn er bijzonder gevoelig aan. Wees voorzichtig met luchtverfrissers in spuitbussen, aërosols en kaarsen… die zouden moeten dienen om de lucht te zuiveren. Er zijn er bij die allergische reacties uitlokken…

In de keuken

Kakkerlakken zijn zeer slecht voor mensen met een grote allergische gevoeligheid. Bewaar voedingsmiddelen in recipiënten die hermetisch kunnen worden afgesloten, type Tupperware. Gooi het karton dat met de boodschappen meekomt, onmiddellijk weg, er kunnen eieren van kakkerlakken op zitten. Voor de bereiding van voedsel gebruik je bij voorkeur elektrische kookplaten, bij een gasfornuis komt immers stikstofdioxide vrij.

In de badkamer

De vochtigheid stimuleert de ontwikkeling van schimmels. Verlucht geregeld de badkamer. Indien geen venster voorhanden, laat je best de deur open, vooral als in de badkamer ook een gasboiler staat. Het is uitkijken met schuimende producten die in het bad worden gekieperd, maar ook met oplosmiddelen, bussen lak…

In al de kamers

Een gladde, afwasbare vloer geniet onze absolute voorkeur boven kamerbreed tapijt of oude, geboende parket. Verlucht elke kamer dagelijks gedurende een kwartiertje, buiten de piekmomenten van vervuiling. Rook niet binnen en vermijd het contact met katten.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023