plassen lachen

Een beetje plassen als je lacht is best normaal, maar zo geraak je er vanaf

Je bent in goed gezelschap, je lacht, giechelt of niest, en voelt een paar druppels urineverlies. Best normaal, want naar verluidt heeft één op de vier vrouwen hier last van. Waarom is dat zo? En misschien nog wel belangrijker: hoe geraak je er vanaf?

Leestijd: 2 minuten

Stressincontinentie

Plassen bij lachen, hoesten, niezen of inspannende fysieke activiteit zoals het optillen iets, wordt ook wel stressincontinentie (SUI) genoemd. En daarmee bedoelen we niet dat je je per se gestrest voelt, maar het woord ‘stress’ komt van de verhoogde druk op je buik, en dus blaas en bekkenbodemspieren. Hoe voller de ballon is, hoe makkelijker deze het vocht ook weer verliest als er (lichte) druk op komt te staan. En hoe meer druk, hoe meer urineverlies.

De bekkenbodemspieren spelen hierbij vooral een belangrijke rol. Wanneer je naar het toilet moet trekken de bekkenbodemspieren zich samen zodat je je stoelgang niet zomaar verliest. Daarnaast hebben ze ook een belangrijke seksuele functie: een goed getrainde bekkenbodem kan je intensere orgasmes bezorgen. De problemen hiermee kunnen veroorzaakt worden door zwangerschap, bevalling en menopauze. En aangezien we bijna allemaal wel te maken krijgen met een of alle van de bovengenoemde gezondheidsgebeurtenissen, hebben veel mensen last van stressincontinentie.

Het goede nieuws: je kunt er iets tegen doen.

1. Doe kegel oefeningen

Allereerst moet je je bewust zijn van de bekkenbodemspier om deze gericht te trainen. Hoe? Onderbreek je urinestraal plots. Zo voel je de juiste spier, om deze vervolgens op de juiste manier te trainen met kegeloefeningen:

  • Span je bekkenbodemspier gedurende 5 seconden op en laat ze daarna weer los.
  • Druk je spier naar beneden om de bekkenbodem te ontspannen.
  • Probeer je spier zo snel mogelijk op te spannen en dan onmiddellijk weer te ontspannen.

Herhaal al deze oefeningen zo’n vijf keer per dag, om het later eventueel op te werken naar meer herhalingen.

2. Vermijd een aantal etenswaren

Volgens de National Association for Continence zijn er ook een aantal irriterende etenswaren voor de blaas die je kunt proberen te vermijden, zoals alcohol, appels, koolzuurhoudende dranken, chocolade, honing en azijn. Cafeïne kan ook de blaasactiviteit verhogen, dus het kan ook geen kwaad om je koffiegebruik in de gaten te houden.

3. Wandel 30 minuten per dag

Hoewel incontinentie in eerste instantie veroorzaakt kan worden door beweging, moet je er toch naar streven je dagelijkse dosis beweging binnen te krijgen. Dus al is het maar 30 minuten wandelen met wat gewichten en pompoefeningen erbij, je lichaam zal het verschil voelen.

Lees ook
5 redenen om met Nordic walking te beginnen >

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024