te veel cafeïne

5 signalen van je lichaam dat je te veel cafeïne hebt gehad

Cafeïne is vetoplosbaar, waardoor het als een speer door je lichaam gaat. Tot 400 milligram cafeïne per dag (vergelijkbaar met 1 à 2 kopjes koffie) wordt als veilig beschouwd voor de meeste volwassenen. Maar ieders gevoeligheid voor de stof verschilt, en je lichaam waarschuwt je dan ook wanneer het te veel blijkt te zijn.

Leestijd: 2 minuten

Cafeïne

Cafeïne komt snel in het bloed terecht: de helft zit al drie tot vier minuten na het eten of drinken in je bloed, en kan 2,5 uur na je laatste slok nog duidelijke effecten hebben. Verhoogde energie en minder vermoeidheid kennen we vaak allemaal wel, maar wist je dat cafeïne ook een klein beetje je geheugen, alertheid en motivatie verbetert? Let wel: méér ervan drinken zorgt niet voor méér effect, terwijl de nadelige effecten dan wel toenemen. En wanneer je eigenlijk over die grens heen bent, merk je zo aan je lichaam:

1. Angstig gevoel

Wanneer je te veel cafeïne consumeert, stijgt je bloeddruk. Dit kan leiden tot gevoelens van angst, nervositeit en een snellere hartslag. Omdat cafeïne je centrale zenuwstelsel versnelt, kan het een verhoogde afgifte van adrenaline veroorzaken die je opgejaagd of bang kan maken.

2. Moeite met slapen

Vanwege de invloed op het centrale zenuwstelsel kan cafeïne ervoor zorgen dat je niet in slaap valt, je snel wakker wordt of niet in de REM-slaap terecht komt. En zo beland je in een vicieuze cirkel: in de ochtend voel je je moe, je drinkt (te veel) koffie, en slaapt in de nacht weer slechter… De oplossing zonder je tas goud te laten staan? Drink vijf tot zes uur voor je gaat slapen niet meer, dan is ongeveer de helft van de geconsumeerde cafeïne uit je lichaam is verwijderd. Sterker nog, het duurt zelfs ongeveer een dag voordat het volledig uit je systeem is verdwenen.

3. Maagpijn

Koffie is zuur en werkt laxerend. Dat heeft invloed op je darmen: brandend maagzuur, kramp, indigestie, misselijkheid en diarree.

4. Vaak naar het toilet

Het is waar dat cafeïne voor uitdroging kan zorgen omdat het kan werken als een mild diureticum. Hert kan helpen om iets in je maag te hebben of er wat water bij te drinken om het vocht langzamer door je lichaam te laten stromen.

5. Hoofdpijn

Hoewel matige cafeïne soms hoofdpijn kan verlichten (het komt zelfs vaak voor in medicijnen tegen hoofdpijn), kan het ook net voor aanhoudende hoofdpijn zórgen. Wat je kunt doen: vervang je kop koffie door cafeïnevrije thee, kies later op de dag voor cafeïnevrije koffie en log je dagelijkse consumptie zodat je precies kunt zien wat wel en niet voor jou werkt.

Lees ook
6 manieren om je dagelijkse kop koffie supergezond te maken >

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024