Insectenbeet

Hoe herken en behandel je insectenbeten?

Wespen, horzels, bijen of kwallen, de zomer is altijd synoniem met vervelende beten. Maar hoe herken en behandel je verschillende insectenbeten?

Leestijd: 2 minuten

Na zonnebrand en voedselvergiftiging vervolledigen insectenbeten de lijst van typische zomerkwaaltjes. Hoewel de gevolgen vaak wel meevallen, zijn de beten verre van pijnloos. Hoe je de pijn en jeuk kan verzachten? We geven je een paar praktische tips.

Vliegende insecten

Scherpe pijn, variërende jeuk en een zwelling rond de gestoken plek zijn de meest voorkomende symptomen van een insectenbeet. Goedaardig, dat wel, maar daarom niet minder onaangenaam. Als je niet gevoelig bent, kan je de plek ontsmetten met alcohol en een pincet gebruiken om een eventuele angel te verwijderen uit de opperhuid. Voor hevige, ondraaglijke pijnen bestaan speciale zalven voor insectenbeten, vaak op basis van hydrocortisone. Twee reflexen moet je evenwel vermijden: het gif opzuigen en de wond spoelen met koud water, aangezien dat het effect van het gif verlengt.

Als je allergisch bent voor insectenbeten, bewaar dan een antihistaminicum in je tas. Dat is nuttig in geval van een heftige reactie.

Kwallen, een andere zorg

Nu het water warmer is dan normaal, is het weer aan de kwallen om het leven van vakantiegangers te vergallen. Het slijmerige, onschuldig uitziende schepsel veroorzaakt namelijk ernstige, stekende pijnen. Om de jeuk te verzachten, is een pasta van zuiveringszout het meest doeltreffend. Een iets voor de hand liggendere oplossing is de wond afspoelen met zeewater en vervolgens bedekken met zand, waarna je het zand voorzichtig wegschraapt om de stekende filamenten te verwijderen. Daarna kan je de wond opnieuw spoelen met zeewater. Al met al een doeltreffende, zij het tijdelijke remedie alvorens je de kans hebt een antisepticum aan te brengen. Een kleine praktische tip: giet nooit zoet water op de wonde, want dat kan de jeuk verergeren. En let op, want zelfs een aangespoelde kwal kan blijven steken.

De Aziatische horzel: een groeiende bedreiging

Een andere aanslag op je rustige zomer is de gevreesde Aziatische horzel, die begin 2000 opdook in ons land en zich intussen steeds verder heeft verspreid. In tegenstelling tot andere vliegende insecten verliest de Aziatische horzel zijn angel niet bij een aanval en kan hij dus blijven steken. Eens gestoken, is de pijn veel intenser dan die van een wespen- of bijensteek omwille van de grotere hoeveelheid geïnjecteerd gif. De symptomen en verzachtende middelen zijn echter wel identiek.

Wanneer stap je naar de dokter?

Iemand die allergisch is voor het gif van vliesvleugeligen of een steek krijgt in een kwetsbaar deel van het lichaam, kan te maken krijgen met een medisch noodgeval. De steek kan resulteren in een anafylactische shock, een dalende bloeddruk of een angio-oedeem (zeer ernstig!). Op dat moment moet er onmiddellijk medische hulp worden ingeschakeld. Als de symptomen en de pijn na 48 uur niet verdwenen zijn of als de wond geïnfecteerd lijkt te zijn, raadpleeg je best ook onmiddellijk een arts.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024