magnesiumtekort

Wat gebeurt er met je lichaam bij een magnesiumtekort?

Magnesium speelt een fundamentele rol in het lichaam. Het is essentieel voor het behoud van de gezondheid van de botten, het reguleren van de bloeddruk, het beperken van zoete cravings, het tegengaan van vermoeidheid, het verhogen van de concentratie en het leervermogen… Om nog maar te zwijgen van de anti-stress eigenschappen. Enne, wist je dat het ook indirect bijdraagt aan het stimuleren van onze immuniteit?

Leestijd: 2 minuten

De voordelen van magnesium

Dit mineraal is een belangrijk bestanddeel van de botten en ondersteunt dit net zo goed als calcium. In het geval van een tekort zal het lichaam aangewezen zijn op zijn reserves, waardoor de botten en tanden worden verzwakt. Het is daarom essentieel om ervoor te zorgen dat onze inname wordt aangepast aan onze behoeften, vooral als we ouder worden.

Dankzij zijn rol in het zenuwstelsel, en in het bijzonder het vrijkomen van serotonine, verlicht magnesium impulsiviteit, prikkelbaarheid en zelfs depressie. Bekend als een melatonine activator, speelt het ook een doorslaggevende rol bij slaapstoornissen.

Bovendien helpt het bij de bestrijding van vermoeidheid, zelfs spiervermoeidheid. Het is essentieel voor de productie en het beheer van de energievoorraad op cellulair niveau, vooral bij verschillende “stressoren” (toxische, intense lichaamsbeweging, psyche …). Het kan daarom zeker baat hebben voor mensen die last hebben van stress, maar ook voor mensen met een aanleg voor een tekort, bijvoorbeeld ouderen, actieve vrouwen en vrouwen in de menopauze.

Vooral in deze uitzonderlijke tijd: stress heeft een negatieve invloed op de absorptie van magnesium in het lichaam. En wist je dat ongeveer 70 procent van de bevolking in Westerse landen met een magnesiumtekort kampt?

Wat zijn de tekenen van een magnesiumtekort?

Een magnesiumtekort kan zich uiten in verschillende symptomen:

  • Vermoeidheid, soms al zodra je wakker wordt;
  • Spierproblemen (krampen, contracties, tintelingen, …)
  • Hoofd- en kaakpijn;
  • Duizeligheid;
  • Tintelingen rond de mond;
  • Trillend ooglid;
  • Hartkloppingen;
  • Misselijkheid en braken;
  • Overgevoeligheid voor lawaai;
  • Borstklem en moeite met diep ademhalen;
  • Constipatie;
  • Zenuwstelselstoornissen (slapeloosheid, stress, hyperactiviteit, …)
  • Moeilijkheid om aan te passen aan licht;

Uiteindelijk kan het leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen zoals gewrichtspijn, artrose of osteoporose. Naarmate we ouder worden, is een gezonde en evenwichtige voeding vaak niet genoeg om onze magnesiumbehoeften te dekken. Regelmatige alcoholconsumptie kan ook onze magnesiuminname verminderen.

Welke invloed heeft dit op onze immuniteit?

“Zonder magnesium heeft vitamine D slikken ook niet echt zin”, legt Mohammed S. Razzaque van het Erie College of Osteopathic Medicine uit. Volgens recente studies kan vitamine D inderdaad niet worden gemetaboliseerd zonder voldoende hoeveelheden magnesium, wat betekent dat het opgeslagen en inactief blijft bij ongeveer 50 procent van de mensen die een magnesiumtekort hebben. Mensen met een optimaal magnesiumgehalte hebben minder vitamine D-supplementen nodig om een adequaat niveau te bereiken. Magnesium vermindert ook osteoporose, wat het risico op botbreuken als gevolg van een laag vitamine D-gehalte helpt te verminderen”, merkt hij op.

Magnesiumrijk voedsel

Ook volgens onderzoekers is de consumptie van magnesium in voedsel de afgelopen decennia afgenomen, als gevolg van de industrialisatie van de landbouw en veranderingen in de eetgewoonten. De magnesiumstatus is laag bij mensen die bewerkte voedingsmiddelen consumeren die rijk zijn aan geraffineerde granen, vetten, fosfaat en suiker.

Magnesiumrijke voedingsmiddelen zijn onder andere bananen, amandelen, groene bonen, broccoli, bruine rijst, cashewnoten, cacao, eigeel, visolie, lijnzaad, groene groenten, melk, champignons, haver, sesam, soja, zoete maïs en tofu.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bron Psychomédia. Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024