Hoe herken en behoud je een goede mondgezondheid?

Ook na je vijftigste is een mooi voorkomen belangrijk, en een verzorgde mond maakt daar deel van uit. Maar hoe herken en behoud je een goede mondgezondheid?

Leestijd: 2 minuten

Een slechte mondgezondheid kan voor pijn en hinder zorgen, zowel op fysiek als psychologisch vlak. We vertellen je dus graag hoe je je glimlach het best verzorgt bij het ouder worden. Want hoe herken en behoud je een goede mondgezondheid?

Welke mechanismen spelen een rol?

Naarmate je ouder wordt, wordt de mond droger. Dat komt omdat het lichaam meer dehydrateert, door het innemen van medicatie of als gevolg van radiotherapie. De speekselstroom kan dus afnemen, vooral wanneer het kauwen afneemt of door een mindere werking van de speekselklieren. Met de leeftijd gaan ook de tanden verslijten. Slechte tandverzorging en oude, niet langer aangepaste protheses kunnen verwondingen in de mond veroorzaken.

Vrouwen in de menopauze zijn gevoeliger voor tandaandoeningen. Deze infecties treffen vooral het parodontium (steunweefsel van de tand). Deze kwetsbaarheid heeft te maken met de daling van de oestrogeenwaarden, de vrouwelijke geslachtshormonen. Toch is parodontitis geen exclusiviteit voor vrouwen. Ook mannen kunnen er het slachtoffer van zijn.

Hoe bewaar je een goede mondgezondheid?

  • Vermijd risicogedrag: alcoholverbruik, roken, zoetigheden. Drink geen suikerhoudende dranken voor het slapengaan na het tandenpoetsen.
  • Spoel de mond en poets je tanden na elke maaltijd gedurende minimaal 3 minuten. Gebruik een borstel die niet te soepel is (weinig efficiënt), maar ook niet te hard (doet bloeden). Rond af met een krachtige waterstraal of met een interdentale borstel voor de plekjes waar de klassieke tandenborstel niet bij kan komen.
  • Beperk het aantal mondbaden die de mondslijmvliezen kunnen aantasten.
  • Reinig zorgvuldig de uitneembare protheses, want dat zijn broeihaarden van schimmels (candidose). Afspoelen is onvoldoende: je moet de prothese zeer zorgvuldig schrobben.
  • Geregeld en voldoende drinken tijdens de dag vermindert het drogemondgevoel en spoelt de mond.
  • Voorzie extra proteïnen in je voeding na een tandkundige ingreep: hierdoor versnel je de littekenvorming.

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn mondverzorging en ouder worden is geen synoniem van minder tanden. Dat ons immuunsysteem verzwakt met ouder worden, maakt mondverzorging extra belangrijk voor al wie een dagje ouder wordt.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024