minder slapen ouder

Waarom slapen we minder goed als we ouder worden?

Ook al hebben we geen zorgen aan ons hoofd, na een bepaalde leeftijd lijkt de kwaliteit van onze slaap achteruit te gaan. Met de onmogelijkheid om een volledige nachtrust te krijgen en het gevoel dat je niet genoeg slaap krijgt.

Leestijd: 2 minuten

Slapen als een baby. Een populaire uitdrukking die je jaloers maakt als de nachten vanaf je vijftigste steeds minder lang worden. Wat veroorzaakt dit? En hoe kunnen we proberen het te verhelpen?

Diepe slaap

Slaap heeft nog veel grijze gebieden. Tot de oorzaken van de slaap die vanaf de leeftijd van vijftig jaar als onbevredigend wordt beschouwd, behoren echter stoornissen in verband met de diepe slaap. Vanaf de leeftijd van 30 jaar treedt geleidelijk een verandering in de slaapcycli op. Met een fase van lichte slaap die de neiging heeft voorrang te krijgen op diepe slaap, de meest herstellende. Een proces dat specialisten in verband brengen met cognitieve achteruitgang en dat één op de twee mensen treft. Als we ouder worden, zijn onze nachten niet meer compleet en worden ze gefragmenteerd. Tussen perioden van slaap en nachtelijk ontwaken (duurt gemiddeld 7 tot 10 minuten). Dit geeft ons ‘s morgens het gevoel dat we niet genoeg geslapen hebben.

Ook andere factoren zijn van invloed op de kwaliteit van onze nachten. Zoals bepaalde pathologieën, het nemen van medicatie, snurkproblemen, depressies of een sedentaire levensstijl door een gebrek aan mobiliteit. Om nog maar te zwijgen over het gebrek aan natuurlijk licht. Maar goed nieuws voor vrouwen: volgens de statistieken slapen vrouwen ongeveer 30 minuten langer dan mannen, die vatbaarder zijn voor slapeloosheid.

Enkele tips om beter te slapen

Deze verandering in het slaappatroon, die door artsen als normaal wordt beschouwd, kan enigszins worden gecorrigeerd door bepaalde goede gewoonten. Het is nog steeds van essentieel belang om voldoende vermoeid te raken door regelmatige, dagelijkse lichaamsbeweging. Om elke dag wat frisse lucht te krijgen. Wandelen in plaats van autorijden, tuinieren… Het kan ook nuttig zijn om na de lunch een kort dutje te doen (niet meer dan 20 minuten). Als je ‘s nachts wakker wordt, kun je beter niet op de wekker kijken, anders komt je misschien niet meer in slaap. Voor het slapen gaan, geen beeldschermen of alcohol. De kwaliteit van de slaap hangt ook af van de inrichting van de slaapkamer, waar je je prettig moet voelen.

Lees ook
Met deze 5 aanpassingen maak je je slaapkamer een oase van rust >

Vermijd het gebruik van slaappillen

Om te hopen op een betere en meer slaap, lijken slaappillen een goed idee. Een valse vriend van de familie psychotrope drugs, net als antidepressiva. Slaappillen kunnen slechts (zeer) incidenteel worden gebruikt. Met het risico om een afhankelijkheid te creëren. Om nog maar te zwijgen over de bijwerkingen. Deze omvatten verminderde alertheid en geheugen, maar ook het risico om te vallen. Geneesmiddelen moeten ook vermeden worden omdat ze met de leeftijd moeilijker te elimineren zijn.

Bij het nemen van slaappillen bestaat ook het risico van negatieve wisselwerking met andere geneesmiddelen die tijdens de behandeling worden genomen. Volgens de beschikbare gegevens worden elk jaar meer dan 120.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van schadelijke combinaties van geneesmiddelen of als gevolg van slechte of niet-adherente dosering.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024