Dit zijn dé oplossingen voor vermoeide ogen

Computers, tablets, smartphones… Er zijn veel mogelijke oorzaken voor vermoeide ogen, waarvan de gevolgen, op zijn zachtst gezegd, onaangenaam zijn. Het is een aandoening die over het algemeen goedaardig is en kan worden behandeld door een gezondere levensstijl.

Leestijd: 2 minuten

Prikkende ogen, soms wazig zicht? Meer dan ooit wordt ons leven gedomineerd door schermen, waardoor onze ogen voortdurend worden belast, tot op het punt dat er een uitgesproken oogvermoeidheid kan ontstaan. Het is een probleem dat eenvoudig vermeden of verholpen kan worden door bepaalde beschermende maatregelen te nemen. Medische ingrepen zijn in de meeste gevallen niet nodig, tenzij hier en daar eens een raadpleging van een specialist.

Wat is oogvermoeidheid?

Vermoeide ogen, ook wel bekend als asthenopie, is een veel voorkomende aandoening die ontstaat wanneer de ogen vermoeid raken door intensief gebruik. Hoewel oogvermoeidheid vaak het gevolg is van overmatig gebruik van schermen, tot het punt dat de uitdrukking digitale oogvermoeidheid gesuggereerd wordt, kan het ook het gevolg zijn van andere factoren. Bijvoorbeeld een verandering in bril– of lenssterkte, een bezorgdheid die voorkomt bij mensen die uiteraard al te kampen hebben met oogproblemen. Bovendien kunnen er verschillende aandoeningen in verband worden gebracht met oogvermoeidheid naarmate we ouder worden, zoals AMD, staar. Ook droogte van de ogen kan veroorzaakt worden door een verslechtering van het lacrimale systeem, dat komt vaker voor bij vrouwen na de menopauze. Hoewel asthenopie over het algemeen goedaardig is, kan het verband houden met bepaalde ziekten, zoals reumatoïde artritis, of met het gebruik van medicijnen, waaronder antidepressiva. Bij herhaalde klachten is een afspraak met een oogarts dus aan te bevelen.

Hoe herken je oogvermoeidheid?

Verschillende symptomen maken het mogelijk vermoeide ogen eenvoudig te herkennen:

  • Een afname van de gezichtsscherpte, komt vaker voor in de middag en avond
  • Het verschijnen van kleine vlekjes voor de ogen
  • Een discrepantie inzake dichtbij en veraf zien
  • Hoofdpijn
  • Verschillende lichamelijke reacties: prikken van de ogen, roodheid, trillende oogleden, droge of waterige ogen, pijn rond het oog
  • Gebrek aan concentratie
  • Verblinding

Als de symptomen geen verband houden met een ziekte, verdwijnen ze binnen enkele minuten tot enkele uren.

Drie goede gewoontes om over te nemen

Pas je werkoppervlak aan. Vermoeide ogen worden vaak veroorzaakt door een verkeerde afstand tussen het scherm en de ogen. Het scherm moet op een afstand van 60 tot 80 cm staan en op ooghoogte worden ingesteld. In de mate van het mogelijke wordt de computer niet naar een raam gericht, maar zoveel mogelijk vanaf de zijkant verlicht. Ook het scherm zelf mag niet te fel zijn (250-400 candela per vierkante meter) of te klein (idealiter 20-24 inch).

Laat de ogen rusten. Zodra de eerste symptomen worden opgemerkt, kunnen een paar eenvoudige handelingen helpen deze te verlichten. Zoals even kort de ogen te sluiten gedurende enkele minuten. Het kan ook helpen de ogen enkele minuten op een punt op een verre horizon te laten rusten.
Beoefen een vorm van oog-yoga. De eenvoudigste oefening, die gedurende de dag best verschillende keren wordt herhaald, is om zich te concentreren op een punt in de verte en vervolgens de ogen in alle richtingen te laten draaien; van rechts naar links en van omlaag naar omhoog. Een andere eenvoudige oefening is de ogen in te zetten als een virtueel potlood om in de leegte te tekenen of te schrijven.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024