Rijstwater

Gooi het niet weg: dit kun je doen met het overgebleven rijstwater

We kennen de gezondheidsvoordelen van rijst, maar heb je ooit nagedacht over het water dat je gebruikt om rijst in te koken?

Leestijd: < 1 minuut

Het weetje van de dag: rijstwater heeft heel wat onvermoede voordelen. Het zit vol vitamine B, zink, ijzer, kalium en magnesium omdat de eigenschappen en vitaminen van de rijst tijdens het kookproces meteen in het water terechtkomen. Rijstwater is ook rijk aan ferulinezuur, bekend om zijn anti-verouderende werking, en bevat veel allantoïne, een stof met helende kenmerken. Samen vormen de twee het perfecte mengsel om rimpels te bestrijden!

Hoe gebruik je rijstwater?

Als de rijst is gekookt, vang je het water op en laat je het afkoelen. Dep vervolgens met een wattenschijfje op de aangetaste zones.

Welke andere voordelen heeft het?

Rijstwater is uitstekend voor je haar, want het zorgt voor meer glans. Je kan het gebruiken om je conditioner mee uit te spoelen, of gewoon na je shampoo.

Bovendien is het een waardevolle partner voor de darmtransit. Bij darmproblemen wordt aanbevolen om rijstwater te drinken vanwege het hoge vezelgehalte. Verder bevordert het de spijsvertering en beschermt het de darmflora. Het werkt ook rehydraterend als je diarree hebt, bijvoorbeeld bij gastro-enteritis.

Wat nog meer? Rijstkookwater kan net zo goed worden ingezet als natuurlijke onkruidverdelger of om vlekken van bijvoorbeeld kookpotten los te weken en te verwijderen!

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023