Gezondheidscheck met het oog op morgen!

Leestijd: 8 minuten

Door Nathalie Evrard

Elke leeftijd in het leven heeft zijn specifieke gezondheidsrendez-vous. Mammografie, uitstrijkje, bloedafname, bloeddrukmeting… Alles samen zijn er een tiental onderzoeken die u als vrouw geregeld zou moeten ondergaan. Ga daar niet te licht overheen, want of u nu 40, 50 of 60 bent: zij helpen u om langer gezond te blijven.

Waarom zou men zich zorgen maken over allerlei hypothetische kwalen wanneer men zich kiplekker voelt? En toch… De voordelen zijn legio, want hoe sneller een ziekte wordt opgemerkt, hoe beter die zich laat behandelen. Dat geldt niet enkel voor de kankers waar de genezingskansen fors toenemen, maar ook voor heel wat andere aandoeningen. Met een aangepast voedingspatroon, meer beweging en een open visie naar medische onderzoeken – die doorgaans weinig hinderlijk zijn – vergroot u uw kansen met het oog op morgen.

ZIE DE EXTRA AANDACHT VOOR UW GEZONDHEID NIET ALS EEN VERPLICHTING, MAAR ALS EEN POSITIEVE INVESTERING NAAR DE TOEKOMST TOE.

1. Kanker opsporen

Het woord kanker boezemt angst in, maar het zou dom zijn er niet bij stil te staan. De meeste kankers duiken immers op in het tweede deel van het leven. Ouderdom, erfelijkheid, geslacht zijn factoren die het uitbreken van een kanker beïnvloeden, maar waar we kunnen op inspelen. Tegelijk zijn veel factoren gerelateerd aan ons dagelijks leven: voeding, omgeving…

Het is absoluut noodzakelijk om niet te roken, het alcoholverbruik te matigen, voeding te vermijden die te rijk is aan dierlijke vetten, de voorkeur te geven aan een kleurrijk en gevitamineerd eetpatroon met veel fruit en groenten, overgewicht te voorkomen… en open te staan voor screenings op kanker.

Borsten – Mammografie vanaf je 50E

Hoe gaat dit in zijn werk?

De screening omvat een medisch onderzoek (met betasten van de borsten), alsook een mammografie. De mammografie is een radiografie van de borsten. Hierbij wordt naar afwijkingen gezocht, zoals ondoorzichtigheid, microverkalking, kanker in een vroegtijdig stadium. Indien een afwijking wordt vastgesteld, kan de radioloog bijkomend onderzoek aanraden om de diagnose te verfijnen: echografie, een punctie of een IRM van de borst.

BORSTEN-MAMMOGRAFIE-VANAF-JE-50E-life-magazine

 

Hoe vaak?

De screening van borstkanker wordt aangeraden bij vrouwen tussen 50 en 74 jaar. Dit is inderdaad de leeftijdscategorie waarbij de vrouwen de meeste kans maken om borstkanker te ontwikkelen en de screening het efficiëntst is. Maar al naargelang de levensloop (persoonlijke of familiale voorgeschiedenis, genetische voorbestemming…) kan voor elke vrouw een meer specifieke opvolging worden voorgesteld.

Baarmoederhalskanker – Uitstrijkje vanaf 25 jaar 

Hoe gaat dit in zijn werk?

Het uitstrijkje wordt aanbevolen voor alle vrouwen vanaf 25 jaar. Tijdens een gynaecologisch onderzoek en na het plaatsen van een speculum worden achteraan de vagina enkele cellen van de baarmoederhals geplukt. Dit gebeurt met een eenvoudige, pijnloze beweging en het duurt nauwelijks enkele minuten. Het uitstrijkje wordt vervolgens naar een gespecialiseerde arts opgestuurd die de analyse uitvoert en zich over de resultaten buigt.

IN ONZE MAATSCHAPPIJ WORDT 1 VROUW OP 8 IN HAAR LEVEN GECONFRONTEERD MET BORSTKANKER. SCREENING IS DAN OOK SUPERBELANGRIJK TEGEN DEZE KANKER.

Hoe vaak?

Vrouwen van 25 tot 64 jaar krijgen de raad om elke 3 jaar een uitstrijkje te laten doen. Dankzij de uitstrijkjes is het sterftecijfer in de geïndustrialiseerde landen met 70 % gedaald. Men gaat er van uit dat bijna 90 % van de sterfgevallen vermeden kan worden door nog betere screening. Ook voor vrouwen die tegen het papillomavirus zijn ingeënt, blijft regelmatig screenen via een uitstrijkje een must. De inenting biedt inderdaad bescherming tegen de meeste virussen die verantwoordelijk zijn voor baarmoederhalskanker, maar niet tegen sommige varianten.

Huid – Huidonderzoek

Hoe gaat dit in zijn werk?

Het is een visuele screening van moedervlekken of schoonheidsvlekjes die kunnen wijzen op de aanwezigheid van huidkanker. Bovenop de controle bij de dermatoloog doet men er ook goed aan om zelf zijn huid te controleren. De visuele screening van de onrustige moedervlekken gebeurt volgens de zogeheten ABCDE-regel: Asymmetrie, Border (onregelmatige rand), Color (onregelmatige kleur), Diameter (grotere diameter), Evolutie (evolutie). De dermatoloog bekijkt elk stukje van de huid met een vergrootglas of een dermatoscoop. Bij twijfel kan hij de moedervlek laten verwijderen – onder plaatselijke verdoving – om deze te laten analyseren in een lab.

Hoe vaak?

Indien u moedervlekken hebt, wordt aangeraden om deze visuele controle bij de huidarts jaarlijks te programmeren. Zelfde voorzorgen indien u een lichte, gevoelige huid heb met zomersproeten. Als u vaststelt dat een moedervlek van kleur verandert, van contouren of afmetingen, of u merkt een rode rand op die een ontsteking laat vermoeden, raadpleeg dan snel een huidarts. Beter een geruststellend advies dan een ontsteking die verder gaat woekeren!

BIJ ROKENDE VROUWEN DIENT DE LONGFUNCTIE REGELMATIG GECONTROLEERD EN, INDIEN NODIG, EEN RADIOGRAFIE VAN DE BORSTKAS UITGEVOERD OM HET RISICO OP LONGKANKER UIT TE SLUITEN.

Darm – Hemoccult-test

Hoe gaat dit in zijn werk?

Darmkanker is de op een na meest voorkomende kanker bij de vrouw. De screening van darmkanker gebeurt door het traceren van bloedsporen in de stoelgang. Bij een positief resultaat is een coloscopie (onderzoek van de binnenzijde van de dikke darm) noodzakelijk. Dit onderzoek kan direct worden uitgevoerd bij personen met een hoog risico (persoonlijke of familiale antecedenten met poliepen of colorectale kanker) of bij het vaststellen van bepaalde symptomen.

Hoe vaak?

De screening wordt nationaal georganiseerd en richt zich tot personen van 50 tot 74 jaar. Deze worden om de 2 jaar per brief verzocht om een screeningtest te laten doorvoeren bij hun huisarts (opsporen bloed in de stoelgang).


© Fiftyandme 2024