Gezondheidscheck met het oog op morgen!

Leestijd: 8 minuten

3. Sterke botten!

Veel vrouwen lijden aan osteoporose. Indien de ziekte niet meteen wordt opgemerkt, kan zij voor een grote invaliditeit zorgen als gevolg van valpartijen en breuken.

Tijdens de jaren na de menopauze neemt de botmassa af. De botten worden hierdoor minder sterk. Ook hier is de afname van de oestrogenen deels verantwoordelijk. Zonder deze hormonen functioneren de osteoblasten (cellen die het botweefsel moeten herstellen/opbouwen) minder goed. Deze demineralisatie wisselt van de ene vrouw tot de andere en heeft ook een zeer variabel ritme.

Wat is belangrijk?

Om de problemen met osteoporose uit te stellen en vooral de eerste breuk te voorkomen, is het belangrijk dat het botgehalte zo hoog mogelijk blijft. De juiste voeding vanaf de kinderjaren speelt hierin een belangrijke rol. Ook voldoende beweging en een gezonde levenshygiëne zonder tabak helpen om osteoporose te voorkomen. Hoe sneller osteoporose wordt opgemerkt, des te sneller er kan op ingespeeld worden waardoor het risico op breuken beperkt wordt.

Hoe screenen?

Het screenen van osteoporose begint met een medisch gesprek over medische antecedenten en levenshygiëne. Om osteoporose te diagnosticeren, dient een botdichtheidsmeting uitgevoerd. Dit is een radiologisch onderzoek dat doet wat de naam aangeeft. Hoe later de diagnose wordt vastgesteld, hoe lastiger het is om de ziekte af te remmen.

STAPPEN, JOGGEN, DE TRAP NEMEN IN PLAATS VAN DE LIFT ZIJN UITSTEKENDE MANIER OM UW BOTTEN TE VERSTEVIGEN EN DIT OP ELKE LEEFTIJD.

Er bestaat medicatie die osteoporose verzorgt en het risico op breuk vermindert. Deze geneesmiddelen dienen altijd gecombineerd met een voeding die rijk is aan calcium (voornamelijk melkproducten) en vitamine D, met voedingssupplementen van calcium en vitamine D.


© Fiftyandme 2024