liefdesleven vijftigers

Hoe verschillend is het liefdesleven van mannen en vrouwen na hun vijftigste?

Naargelang je man of vrouw bent, is het liefdesleven van alleenstaande vijftigplussers heel verschillend. We leggen het uit.

Leestijd: 3 minuten

Het gemiddelde liefdesleven (zowel voor als na je 50e) is sterk veranderd tegenover voreger en staat niet langer gelijk aan ‘voor altijd’. Het aantal echtscheidingen is getuige daarvan. In 2021 waren er in België 22.156 echtscheidingen, een stijging van 4% ten opzichte van het voorgaande jaar, terwijl er 40.836 huwelijken waren. Volgens de Belgische statistieken blijft een stel zo’n 15 jaar getrouwd. Dat is veel langer dan wat Frédéric Beigbeder zei in zijn beroemde roman ‘L’amour dure 3 ans’, maar heel wat korter dan de jarenlange inzet van onze grootouders.

Vrouwen vragen om scheiding

En toch blijven net deze ouderen niet achter als het gaat om echtscheidingen. Steeds vaker lijken ze te kiezen voor een echtscheiding, want het aantal scheidingen onder 50-plussers is in 20 jaar tijd verdubbeld. Daar zijn vele redenen voor: verveling, vermoeidheid, andere ontwikkelingen, het vertrek van kinderen, angst om het pensioen en de vrije tijd door te brengen met iemand van wie men niet meer houdt, ontrouw, sociale acceptatie van echtscheiding, behoefte aan onafhankelijkheid… En in 75% van de gevallen zijn het vrouwen die om een scheiding vragen.

Mannen blijven actief op de datingmarkt

Maar wat doen deze vijftigers nu ze weer single zijn? Zoeken ze nieuwe partners? Schrijven ze zich in op datingwebsites? Blijven ze single? Hebben mannen en vrouwen dezelfde levensverwachtingen? Uit vele sociologische studies is gebleken dat mannen zich veel meer dan vrouwen op de ‘datingmarkt’ begeven. Tegenwoordig is er namelijk sprake van een echte online datingindustrie, en de term ‘markt’ maakt duidelijk dat daten een proces is dat beantwoordt aan sociaal-culturele en gendergebonden wetten en normen. Er is vastgesteld dat na de leeftijd van 50 jaar niet alleen meer mannen op zoek zijn naar liefde, maar dat zij ook sneller een nieuw koppel vormen dan vrouwen. Een recent onderzoek dat in 2021 in de Verenigde Staten werd uitgevoerd (1) onder 2.835 vrouwen en 1.875 mannen bevestigt deze realiteit, en stelt vast dat mannen actief blijven op de datingmarkt en hun seksualiteit langer beleven dan vrouwen.

Ouder worden is verschillend voor mannen en vrouwen

Waarom? Allereerst omdat onze maatschappij het ouder worden van mannen en vrouwen niet op dezelfde manier bekijkt. Voor mannen zijn grijzend haar, rimpels en ervaring voordelen, maar voor vrouwen nadelen. Vrouwelijke aantrekkingskracht is immers nog steeds gebaseerd op jeugdigheid, schoonheid, slankheid, verzorging, elegantie – en we stoppen hier om niet depressief te worden. Ook mogen we niet vergeten dat oudere vrouwen het minder goed doen dan mannen op het gebied van financiële stabiliteit, gezondheid en huisvesting, door de gecombineerde effecten van leeftijdsdiscriminatie en seksisme.

Ouder worden geeft mannen dus een voordeel op de datingmarkt. Bovendien geven ze vaak de voorkeur aan vrouwen die jonger zijn dan zijzelf. Er is zelfs geconstateerd dat hoe ouder ze zijn, hoe meer ze koppels vormen met vrouwen die veel jonger zijn dan zijzelf. Dat leeftijdsverschil wordt groter naarmate mannen ouder worden. Net zoals veel studies aantonen dat ze op hun hoede zijn voor vrouwen die al een of meer scheidingen achter de rug hebben.

Lang leve de vrijheid!

Een andere reden voor de verschillen tussen alleenstaande mannen en vrouwen van in de vijftig is dat alleenstaande vrouwen vaak minder geïnteresseerd zijn in een relatie/trouwen dan jongere vrouwen. Wanneer ze het leven als koppel al hebben meegemaakt, zijn ze zich bewust van het dagelijkse leven van een koppel, de veel zwaardere last van huishoudelijke taken en de opvoeding van kinderen. Ze dromen dus van onafhankelijkheid en willen zorgtaken opgeven. Het vrijgezellenleven omarmen is dus een manier om autonoom en onafhankelijk te blijven. Eindelijk vrijheid en de mogelijkheid om voor zichzelf te zorgen!

Voor steeds meer vijftigers en zestigers is het idee om met pensioen te gaan met een persoon aan wie ze niet meer gehecht zijn of die veranderd is, niet meer aantrekkelijk. Veel mensen worden ook liever alleen oud dan met iemand anders. Vrouwen kiezen er vaker voor dan mannen om alleen te wonen. Dat komt doordat ze zich vaak volledig hebben gegeven aan hun gezin en elke dag heel wat huishoudelijke taken op zich hebben genomen om ervoor te zorgen dat alles op wieltjes loopt. Die persoonlijke opoffering willen ze niet langer voortzetten.

(1). Lisa R. Miller, Justin R. Garcia, en Amanda N. Gesselman publiceerden “Dating and sexualities across the life course: The interactive effects of aging and gender” in 2021 in het Journal of Aging Studies.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024